Megtörtént: „nyugatra kapcsolt" az ukrán és a moldáviai áramrendszer

Az orosz és a fehérorosz helyett mostantól az európai villamosenergia-rendszerrel működik szinkron üzemmódban Ukrajna és a Moldovai Köztársaság áramrendszere, bár egyelőre csak kísérleti üzemmódban – olvasható a Vg.hu cikkében.

Forrás: Vg.hu2022. 03. 19. 12:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezekben a pillanatokban kapcsol Ukrajna és a Moldovai Köztársaság villamosenergia hálózata az európai ENTSO-E áramellátó rendszerrel kísérleti szinkron üzemmódra. (Az ENTSO-E az európai villamosenergia-hálózatokat üzemeltető társaságok 39 tagú szervezete.) Erre úgy kerülhetett sor, hogy a két hálózat az érintett európai rendszerirányítók (köztük a magyar Mavir hálózat) szerint műszakilag megfelel azoknak a feltételeknek, amelyek alapján az összekapcsolódás nem jelent kockázatot az ENTSO-E tagországok – köztük Magyarország – villamosenergia-hálózatának működésére és az adott országok áramellátásra.

Mostantól Ukrajnának és Moldovának lehetősége nyílik az európai országokkal való áramkereskedésre, egymás kölcsönös kisegítésére.

Ilyen módon elektromossághoz jutni Ukrajnának eddig korlátozott mértékben volt módja, mégpedig a saját áramrendszerétől elkülönülten, az úgynevezett sziget üzemmódban működő burstini erőművön keresztül. Ez az erőmű éveken át az európai rendszerrel működött együtt, és exportált jelentős mennyiségű áramot Magyarországra.

A burstini erőmű éveken át Magyarország áramellátását is segítette(Fotó: Flickr)

A mai eseményre a két rendszerirányító, az ukrajnai Ukrenergo és a moldovai Moldelectrica már 2017 óta hatalmas fejlesztésekkel készült. Ám az áramellátás-változtatás eredeti dátuma nem ma, hanem körülbelül egy év múlva lett volna.

Leváltak az orosz és a fehérorosz hálózatról

Az előkészületeket az gyorsította fel, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A támadás napján, azaz február 24-án az Ukrenergo és a Moldelectrica hálózata levált addigi partneréről, az orosz és a fehérorosz hálózatról, a burstini erőművet az európai rendszerről átkapcsolták az ukrajnaira, és elindult egy hétnapos teszt, amely során többek között az áramfogyasztás működését is ellenőrizték. Az Ukrenergo és a Moldelectrica felkérte az ENTSO-E-t, hogy sürgősséggel járuljon hozzá hálózataiknak az ENTSO-E-vel szinkron módban való működtetéséhez. A teszt során tehát annak kellett kiderülnie, hogy a szinkron üzemmódra a két ország villamosenergia-hálózata alkalmas-e, vagyis képes-e önmagában is magas műszaki színvonalon működni, kiszolgálni a helyi igényeket. Bár az egyhetes teszt elhúzódott – tegnap zárult –, ezalatt az ENTSO-E döntése pozitív volt.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.