WHO: Több európai ország is túlságosan brutálisan lazított

Németország, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia is az esetszámok hirtelen növekedésével szembesül.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 22. 19:13
Berlin, 2021. november 30. A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek a berlini földalatti vasút egyik megállójának peronján Berlinben 2021. november 30-án. A német szövetségi alkotmánybíróság ezen a napon közölte döntését, amely szerint összefér a német alaptörvénnyel a koronavírus-járvány harmadik hullámának feltartóztatására Németországban tavasszal ideiglenesen bevezetett szabályozás, amely korlátozta egyes alapvető jogok gyakorlását. MTI/AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos európai ország, így Németország, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia is túl brutálisan oldotta fel a járványügyi korlátozásokat, és most az esetszámok hirtelen emelkedésével szembesülnek a koronavírus omikron BA.2 alvariánsának terjedése miatt – jelentette ki kedden Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője Chisinauban.

Kluge hangsúlyozta, hogy miközben derűlátó, éberen figyeli a járványügyi helyzet alakulását a kontinensen.

A WHO európai régiójához tartozó 53 országból 18-ban emelkedik a fertőzöttek száma, különösen Nagy-Britanniában, Írországban, Görögországban, Cipruson, Franciaországban, Olaszországban és Németországban. 

Kluge úgy fogalmazott: az említett országok túl hirtelen oldották fel az óvintézkedéseket, így a túl sokból túl kevés lett.

A WHO adatai szerint Európában az esetszám a januári csúcsértékeket követően rohamosan apadt, míg március elején ismét emelkedésnek indult. Az utóbbi egy héten több mint 5,1 millió új fertőzöttet regisztráltak, közülük 12 496-an hunytak el a vírus okozta Covid-19 betegségben. A járvány kitörése óta a WHO európai régiójában csaknem 194,4 millió fertőzöttet azonosítottak, és több mint 1,92 millió beteg halt bele a kórba.

A kínai hatóságok kedden zárlatot rendeltek el a kilencmilliós lakosú, északkeleti fekvésű Senjang iparvárosában. A koronavírusos fertőzések felszámolására irányuló hatósági stratégia értelmében kijárási tilalmat és a lakosság tesztelését rendelték el. A kínai egészségügyi minisztérium kedden országosan 4770 új fertőzöttről számolt be, amely – összehasonlítva más országokkal – nagyon alacsony számnak tűnhet, ugyanakkor így is túl magas a pekingi kormány „zéró Covid”-ként ismert stratégiájához mérten.

Borítókép: Védőmaszkot viselő emberek a berlini földalatti vasút egyik megállójának peronján Berlinben 2021.  november 30-án (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.