Svájci vétó miatt nem exportálhat Berlin páncélosokat Ukrajnába

A Marder szállítójárművekhez használt lőszert Svájcban gyártják, az exporthoz Bern hozzájárulása is szükséges.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 24. 15:41
PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. március 10. Az orosz és az ukrán csapatok közötti harcban megrongálódott tank a Kijev közelében fekvõ Brovariban 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Felipe Dana Fotó: Felipe Dana
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történelmileg semleges Svájc vétót emelt, s emiatt Németország egyelőre nem tudja leszállítani a Marder lánctalpas páncélozott szállítójárműveket Ukrajnának, mert a hozzájuk használt lőszer Svájcban készül, és az exporthoz Bern hozzájárulása szükséges – jelentette a Sonntagszeitung című svájci lap vasárnap.

A Mardereket a német Rheinmetall gyártja, de a lőszer Svájcból érkezik, és Bern nem engedélyezi fegyverek és lőszerek újraexportálását konfliktusövezetekbe.

Az ügyben illetékes berni Gazdasági Államtitkárság (SECO) szóvivője a lapnak elmondta, hogy két megkeresést kaptak Németországból lőszerek ukrajnai exportjára vonatkozóan, és mindkettőt elutasították az ország semlegességére és a hadianyagok kereskedelmével kapcsolatos jogszabályokra hivatkozva. Svájc korábbi gyakorlatától eltérően igazodott az Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt bevezetett szankciókhoz, de ahhoz ragaszkodik, hogy semleges státusa nem teszi lehetővé, hogy fegyvereket szállítson konfliktuszónákba. A múlt hónapban Lengyelország hasonló kérését is elutasították Bernben.

Borítókép: Az orosz és az ukrán csapatok közötti harcban megrongálódott tank a Kijev közelében fekvő Brovariban 2022. március 10-én. (Fotó: MTI/AP/Felipe Dana)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.