Von der Leyen: Megsérti az uniós szankciókat Orbán, ha rubellel fizet az orosz gázért

– Ha valaki rubelben fizet az orosz gázért, megszegi a szankciókat, megkerüli az általunk Oroszországgal szemben alkalmazott büntetőintézkedéseket – nyomatékosította az Európai Bizottság elnöke.

Magyar Nemzet
2022. 04. 09. 9:31
VON DER LEYEN, Ursula
Bucsa, 2022. április 8. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) az ukrajnai háború áldozatainak tömegsírjánál a Kijev melletti Bucsában 2022. április 8-án. Bucsa körzetét több mint egy hónapig az Ukrajnát támadó orosz erõk tartották ellenõrzés alatt. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország megszegi az uniós szankciókat, ha beváltja azt az ígéretét, hogy rubelben fizet az orosz energiáért – fogalmazott Ursula von der Leyen a CNN amerikai hírtelevíziónak. Az Európai Bizottság elnöke pénteken arról is beszélt:

Elemeztük Vlagyimir Putyin rendeletét, amit az orosz elnök javasol – vagyis az euró rubellé alakítását és a gáz orosz valutával való kifizetését –, és az a szankciók megsértése lenne. Ha valaki ezt teszi, azaz rubelben fizet, megszegi a szankciókat, megkerüli az általunk Oroszországgal szemben alkalmazott büntetőintézkedéseket.

A CNN megjegyezte, Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábban jelezte, hogy hajlandó lenne rubelben fizetni az orosz gázért. Noha az amerikai hírcsatorna erről nem tesz említést, ugyanezt jelezte Szlovákia is. Richard Sulík szlovák kormányfőhelyettes és gazdasági miniszter a szlovák közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott:

Nem szabad, hogy elzárják a gázt. Ezért azt mondom: ha a feltétel az, hogy rubelben fizessünk, akkor rubelben fogunk fizetni, még akkor is, ha egyeseknek ez túl gyakorlatias álláspontnak tűnik.

Ursula von der Leyen Magyarországgal kapcsolatban egyébként arról is beszélt: 

Eddig Magyarország ragaszkodott a szankciókhoz, így amíg nem látjuk ennek az ellenkezőjét, addig rendben van. Soha még nem láttuk az Európai Uniót ennyire egységesnek, ilyen elszántnak, ilyen gyorsnak. És azt gondolom, hogy minden tagállamunknak szintén kérdés, hogy »én akarok-e az első lenni, aki megtöri ezt az egységet?« Szerintem nem.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) az ukrajnai háború áldozatainak tömegsírjánál a Kijev melletti Bucsában 2022. április 8-án. Bucsa körzetét több mint egy hónapig az Ukrajnát támadó orosz erők tartották ellenőrzés alatt (Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.