Orvosszakértő: Nem lehet megállapítani, ki lőtte agyon az al-Dzsazíra tudósítóját

A palesztinok nem hajlandók közös vizsgálatra Izraellel.

MTI
2022. 05. 12. 9:36
null
Dzsenin, 2022. május 11. Palesztin újságírók gyászolják Sirín Abu Aklát, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió egyik ismert újságíróját a ciszjordániai Dzsenin kórházában 2022. május 11-én. Az újságírónõ a várost ért izraeli rajtaütésrõl tudósított, amikor halálos találat érte. MTI/EPA/Alaa Badarneh Fotó: Alaa Badarneh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet bizonyosan megállapítani, hogy Sirín Abu Aklát, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió palesztin tudósítóját az izraeli hadsereg vagy palesztin fegyveresek lőtték le Dzseninben, és arra sincs bizonyíték, hogy közelről érte a lövés – jelentette ki Rian al-Ali, a boncolást végző palesztin patológus, a nabluszi an-Nadzsah Egyetem patológiai intézetének munkatársa sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A Palesztin Nemzeti Hatóság Izraellel fenntartott kapcsolatokért felelős vezető tisztviselője, Huszein as-Sejk csütörtök reggel bejelentette, hogy nem hajlandók átadni izraeli ballisztikai vizsgálatra a szerdán, Ciszjordánia északi részén, Dzseninben agyonlőtt, 51 éves Sirín Abu Akla testéből eltávolított lövedéket.

Sejk közölte, hogy a halál körülményeinek kivizsgálását a palesztin hatóság önállóan fogja lefolytatni, majd az eredményt minden érintett féllel, köztük az Egyesült Államokkal is közölni fogják.

Fotó: Abed al-Haslamun

Sejk azt állította, hogy noha jelenleg nincs olyan igazságügyi orvosszakértői megállapítás, amely szerint az izraeli hadsereg lőtt volna Abu Aklára, minden jel arra utal, hogy izraeli lövedék ölte meg.

A palesztinok nem hajlandók közös vizsgálatra a szerdán lelőtt újságírónő ügyében – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet csütörtökön. Magas rangú izraeli tisztviselők azt közölték a lappal, hogy a lövedék átadásának megtagadása a palesztinokat teszi felelőssé az újságíró megöléséért. 

Izrael közös vizsgálatot kért, de jelenleg a palesztinok ezt megtagadják. Akinek nincs rejtegetnivalója, az nem tagadja meg az együttműködést

– közölték az állami szervek az izraeli lapokhoz eljuttatott véleményüket. Izrael kifejezte készségét független nemzetközi testület bevonására is a vizsgálatba. Aviv Kochávi vezérkari főnök bejelentette, hogy katonai szakértői bizottságot bízott meg az eset kivizsgálásával. – A palesztinok széles körben lőttek erőinkre, vadul és válogatás nélkül lövöldöztek minden irányba. A palesztinokkal ellentétben az izraeli hadsereg katonái szakszerűen és szelektív módon lőnek – állította Kochávi.

Jelenleg nem tudjuk, hogyan ölték meg Abu Aklát, de célunk az átfogó vizsgálat, hogy felfedjük az igazságot. A nyomozás kellős közepén vagyunk, és nem tudom, de azt elmondhatom, hogy Izrael számára nagyon fontos az emberi élet és a sajtószabadság védelme

– mondta Beni Ganz védelmi miniszter az esetről. – Sajnos minden este lőnek minket, terrortámadásokat próbálnak végrehajtani, ebben a valóságban élünk és dolgozunk – hangsúlyozta Ganz arra utalva, hogy a dzsenini katonai razzia a március óta tartó terrorhullám közepette zajlott, amelyben a támadások jelentős részét Dzsenin környéki terroristák követték el.

Csütörtökön több ezer palesztin, köztük Mahmúd Abbász palesztin elnök részvételével gyászszertartást tartanak Rámalláh kormányzati negyedében, a Mukátában a szerdán Dzseninben kitört tűzharcban meghalt Sirín Abu Akla újságírónő emlékére. Holttestét ezután Kelet-Jeruzsálembe szállítják a Sejk Dzsarra negyedben található Szent József Kórházba, majd péntek délben temetik el Kelet-Jeruzsálemben, ahol élt.

 

Borítókép: palesztin újságírók gyászolják Sirín Abu Aklát, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió egyik ismert újságíróját a ciszjordániai Dzsenin kórházában 2022. május 11-én. Az újságírónő a várost ért izraeli rajtaütésről tudósított, amikor halálos találat érte (Fotó: MTI/EPA/Alaa Badarneh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.