Ukrán ellentámadás keleten, rakétatámadás Kijev ellen

Szjevjerodonyecknél elakadt az orosz előrenyomulás.

MTI
2022. 06. 05. 11:38
null
Szlovjanszk, 2022. június 2. Az egyik éjszakai légicsapásban megsemmisült jármû roncsa mellett halad el egy asszony a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban 2022.május 31-én. MTI/AP/Andrij Andrijenko Fotó: Andrij Andrijenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szjevjerodonyeck fele áll jelenleg az orosz erők irányítása alatt – közölte vasárnap a Luhanszk megyei kormányzó.

Az orosz erők nemrég még a város hetven százalékát tartották ellenőrzésük alatt, de az elmúlt két napban visszaszorítottuk őket

– jelentette ki Szerhij Hajdaj. A kormányzó egyúttal rendkívül nehéznek minősítette a szjevjerodonyecki helyzetet, s hozzátette, hogy a harcokban az itt található Azot vegyi üzem is megrongálódott. Elmondta továbbá, hogy rakétatámadás érte Liszicsanszkot is.

Szombaton Hajdaj azt mondta: a mostaninál több nagy hatótávolságú fegyverre van szükségük az ukrán erőknek ahhoz, hogy az orosz tüzérséget tartósan távol tudják tartani.

Robbanásokról számoltak be a Kijev nyugati részén lévő Darnicki és Dniprovszki kerületből is. Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere Telegramon pedig emlékeztetett arra, hogy hetek óta a vasárnapi az első ilyen jellegű támadás Kijev ellen. A Donyeck megyében található Kramatorszk polgármestere, Olekszandr Goncsarenko szintén azt közölte, hogy az éjszaka folyamán az orosz csapatok tűz alá vették a várost, áldozatokról nem érkezett hír.

Az ukrán hadsereg vasárnap reggel közleményben azt állította, hogy az orosz csapatok foszfortartalmú lőszereket is bevetettek Harkiv régiójában, és szándékosan vesznek célba civil létesítményeket.

Borítókép: Az egyik éjszakai légicsapásban megsemmisült jármű roncsa mellett halad el egy asszony a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban 2022. május 31-én (Fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.