Ukrajna leggazdagabb embere lemond médiabirodalmáról az ukrán állam javára

A döntést az oligarchaellenes törvény hatálybalépésével indokolta.

MTI
2022. 07. 11. 17:55
Rinat Ahmetov donyecki születésű üzletember, Ukrajna leggazdagabb embere.
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rinat Ahmetov donyecki születésű üzletember, Ukrajna leggazdagabb embere hétfőn bejelentette, hogy lemond egész médiabirodalmáról az ukrán állam javára.

Az erről szóló közleményt az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Ahmetov vállalata, a System Capital Management (SCM) honlapján hozta nyilvánosságra. Ebben közölte, hogy még a héten kivonja az SCM befektetési társaságot a médiapiacról. A vállalat médiaholdingja, a Media Group Ukraine az állam javára lemond az összes műsorszórási és műholdas televíziós engedélyéről, valamint az ukrajnai nyomtatott sajtótermékeiről is. Ezzel együtt a médiaholding online tevékenysége is megszűnik.

Ahmetov a döntést az oligarchaellenes törvény hatálybalépésével indokolta. 

A jogszabály egyebek mellett tiltja, hogy a közéletben jelentős gazdasági és politikai súllyal rendelkező személyek – oligarchák – olyan túlzott befolyásolással bírjanak a közvéleményre, amely fenyegeti a nemzetbiztonságot.

Az üzletember – mint hangsúlyozta – nem tartja magát oligarchának. Ugyanakkor a médiavagyon értékesítésére a törvényben meghatározott hat hónapos időszak, valamint az Ukrajna elleni orosz agresszió nem teszi lehetővé, hogy az SCM piaci feltételekkel értékesítse a médiaholdinghoz tartozó televíziókat és újságokat – magyarázta. Ahmetov emlékeztetett arra, hogy a médiaholding tíz televíziós csatornát, internetes kiadványokat és nyomtatott sajtótermékeket, valamint egy modern produkciós média-ökoszisztémát foglal magában. 

A belefektetett beruházások összértéke meghaladta az 1,5 milliárd dollárt.

 

Borítókép: Rinat Ahmetov donyecki születésű üzletember, Ukrajna leggazdagabb embere. (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.