Egy modellel is „összegabalyodott” a buliban a finn miniszterelnök

Egy hete szivárgott ki a finn miniszterelnök első önfeledt bulizós videója, amit azóta újabb kínos felvételek és részletek követtek. Sanna Marin azonban – úgy tűnik – semmi törvénytelent nem követett el, legfeljebb erkölcsileg lehetne bírálni, de a szélsőségesen progresszív finn társadalmat túlzottan nem rengették meg a történtek. Más kérdés, hogy mit szólt hozzá a világ.

2022. 08. 23. 15:05
null
FINLAND-POLITICS-LEISURE-PRESSER Fotó: RONI REKOMAA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak lassan csöpögteti a miniszterelnökről birtokába jutott kompromittáló információkat a Sieska (A hét) című finn bulvármagazin. Legutóbb egy olyan felvételt tettek közzé Sanna Marinról, amelyen Sabina Sarka ismert finn modellel és médiaszemélyiséggel „összegabalyodva”, lábát annak lábai közé dugva lejt heves táncot egy helsinki éjszakai klubban.

Ugyanerről a modellről egy olyan kép is felkerült az internetre, amleyen egy másik nővel csókolózik félmeztelenül, miközben egyikük kezével takarja fedetlen kebleit, másikuk a konferenciák alkalmával használt „Finland” táblával, ráadásul a felvétel a miniszterelnöki rezidencián készült. Sanna Marin azzal védekezett, hogy barátai akkor csinálhatták a képet, mikor ő az illemhelyre engedte be őket egy parti alkalmával, de azt legalább elismerte, hogy hibát követtek el.

Átmulatott éjszakák

És ki tudja, mit tartogatnak még? Múlt héten először egy olyan felvételt tettek közzé, amelyen a 36 esztendős kormányfő egy házi partin a barátaival önfeledten bulizik: vadul táncolnak, énekelnek. Ezután jött a második felvétel a már említett fővárosi bárban, ahol azt kapták lencsevégre, ahogy Olavi Uusivirta népszerű finn zenészhez simulva táncol, és a kamera mintha azt is rögzítené, ahogy az énekes belepuszil a táncpartnere nyakába. Olavi Uusivirta később a közösségi médiában igyekezett leszögezni, hogy csak barátok a miniszterelnökkel, és semmi nem történt köztük, ahogyan azt is tagadták, hogy tényleg puszit adott volna, a jelenet mindenesetre önmagában félreérthető. 

Különösen annak fényében, hogy a Sieskának szemtanúk arról nyilatkoztak, Sanna Marin más férfiakkal is táncolt, illetve néhánynak az ölébe ült, miközben két éve házasságban él férjével, akivel egy négyéves közös kislányuk is van. 

A finn lap kiderítette azt is, hogy korántsem egyszeri esetről volt szó: a miniszterelnök kilenc nap alatt négyszer vetette bele magát az éjszakába, igaz, mindig csak hétvégéken. Ráadásul múlt év decemberében is azért kényszerült magyarázkodásra, mert nem vitte magával egy buliba a telefonját, így nem olvasta a figyelmeztető üzenetet, hogy a kabinet egyik tagja koronavírusos lett, és lehetőleg kerülje a társaságot.

Finnországot nem rázta meg

– Miért ne érezhetné jól magát egy politikus is? – legyintettek sokan a videókra, és maga a miniszterelnök is azzal védekezett, hogy joga van a magánélethez. Állítja, semmi törvénytelent nem követett el, soha életében nem fogyasztott kábítószert, aminek bizonyítására drogtesztet is csináltatott, negatív eredménnyel.

Az ellenzék is inkább csak óvatos távolságtartással reagált az ügyre. A botrány kirobbanása óta ugyan még nem készítettek közvélemény-kutatásokat, ám a legutóbbi felmérések szerint a Szociáldemokrata Pártot stabilan húsz százalék körülire mérték, és ez az eset aligha rengeti meg őket. Sőt könnyen lehet, hogy még dob is a népszerűségükön, mert a progresszívként ismert finn társadalomban óriási felháborodást nem is váltott ki az ügy. Sok finn nő a támogatása jeleként olyan videókat töltött fel a közösségi médiára, ahol táncolnak és buliznak. 

Már Sanna Marin miniszterelnöki kinevezése is jelképes: egy nő került a kormány élére, aki sokáig a világ legfiatalabb vezetőjének számított, „szivárványcsaládból” származott (édesanya nevelte egy másik nővel), vegetáriánus életmódot folytat, és nem röstell bőrdzsekiben megjelenni egy eseményen. Éppen augusztusban a világ leglazább politikusának választotta a német Bild magazin, erre pedig sok finn büszke.

Tárgyalóasztalnál

Más kérdés, hogyan fog viszonyulni hozzá ezentúl a nemzetközi közösség. 

Bírálói éppen azt vetik a szemére, hogy feleséghez és édesanyához is méltatlanul viselkedett, nemhogy miniszterelnökhöz, akinek Finnországot kell képviselnie a világ más vezetői előtt. 

Kritikusai szerint nem önmagával a bulizás tényével van a gond, hanem azzal, hogy az ilyen önfeledt állapot, az ismeretlen közeg és közösség komoly nemzetbiztonsági kockázatokat is rejt magában. Szakértők emlékeztettek arra is, hogy a külföldi titkosszolgálatok bevett módszere az úgynevezett „mézes csapda”, azaz hogy házasságon kívüli kapcsolatba csábítják a célszemélyt, amivel aztán zsarolhatóvá válik.

 

Borítókép: Sanna Marin finn miniszterelnök (Fotó: AFP/Lehtikuva/Roni Rekomaa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.