Lapozó: Akár hárommillió forintba is kerülhet a háztartások téli fűtése Svédországban

Az eurózónán belül Spanyolországban drágulnak a legnagyobb mértékben az élelmiszerek · Tíz évre kiutasították Oroszországból a dán közmédia újságíróját · A majomhimlő elleni oltási program felgyorsítását kezdeményezik Spanyolországban · Akár hárommillió forintba is kerülhet a háztartásoknak a téli fűtés Svédországban · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 08. 05. 14:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eurózónán belül Spanyolországban drágulnak a legnagyobb mértékben az élelmiszerek

Az eurózóna összes országában megfigyelhető, hogy a fogyasztói árindex elmúlt hónapokban regisztrált növekedése szorosan összefügg az élelmiszer-alapanyagok árának emelkedésével. A dél-európai országban a drágulás jóval nagyobb arányban figyelhető meg, mint az euróval fizető többi államban. Spanyolországban például az olaj ára 37 százalékkal nőtt éves viszonylatban, a gabonafélék, a kávé, a tejtermékek, a hús és a tojás esetében 11-16 százalék körüli drágulást regisztráltak. Az euróövezetben ugyanígy, éves összevetésben csak 29 százalékkal emelkedett meg az olaj ára, 11 százalékkal a gabonaféléké és a kávéé, míg a tejtermékeké, a tojásé és a húsé pedig 12 százalékkal. 

Forrás: abc.es

Tíz évre kiutasították Oroszországból a dán közmédia újságíróját

A hét elején megtagadták Matilde Kimer, a Danmarks Radio tudósítójának a belépését a moszkvai repülőtéren és azonnal ki is toloncolták az országból. A hatóságok közlése szerint a lépésre biztonsági és védelmi okokból volt szükség. Az újságíró további magyarázatot nem kapott, aki szerint elsősorban ez azért történhetett, mert az ukrajnai háborút háborúnak nevezete tudósításaiban, ami Oroszországban illegális, továbbá többször is járt Ukrajnában, amit szintén nem néznek jó szemmel. Kimer mellett többek között 41 brit újságírót – például a BBC, a The Guardian, a Daily Telegraph és a Sky News alkalmazottait –is nem kívánatos személynek tekintenek az országban. Idén február óta legalább 150 orosz újságíró hagyta el Oroszországot, mert megtiltották nekik, hogy szabadon tudósítsanak az ukrajnai háborúról. Az országban maradó újságírók körülményei pedig egyre nehezednek. Az orosz hatóságok azzal fenyegetőznek, hogy feloszlatják az Orosz Újságírók Szakszervezetét, vélhetően azért, mert állást foglaltak az ukrajnai háborúról, illetve kiálltak a bebörtönzött újságírók mellett. „Ez egy újabb támadás az újságírás és a sajtószabadság ellen Oroszországban” – mondta el Erik Halkjaer, Riporterek Határok Nélkül elnöke a svéd köztévének. Hozzátette, ha Svédország csatlakozik a NATO-hoz, akkor tovább nő annak a kockázata, hogy Moszkva svéd újságírókat küldjön haza. 

Forrás: SVT

A majomhimlő elleni oltási program felgyorsítását kezdeményezik Spanyolországban

Carolina Darias tárcavezető sürgős tanácskozást hívott össze miután múlt hétvégén egymás után két fiatal férfi halt meg a majomhimlő szövődményei miatt. Mivel Spanyolország a világ második legfertőzöttebb országa, Darias felelősségvállalásra utasította az állampolgárokat, valamint arra kérte a közösségeket, hogy a lehető leggyorsabban adják be a védőoltásokat azoknak, akiknek szükséges. Csak ezen a héten további hétezer adag vakcina érkezik a dél-európai országba, ahol már 4577 majomhimlős beteget vettek nyilvántartásba. A legtöbben Madridban és Katalóniában élnek. Darias hozzátette, hogy igyekeznek minél több ellenszert beszerezni a dán Imvanextől, de a vakcinák gyártása korlátozott. Spanyolországban azokat az embereket akarják beoltani a majomhimlő ellen, akik veszélyeztetettek, így például a gyermekeket, terhes nőket és az immunszupprimált embereket. Rajtuk kívül azokat is immunizálják majd, akik szoros kapcsolatban vannak majomhimlős betegekkel – például az egészségügyi dolgozók – vagy érintkezhettek velük. Az autonóm közösségek között eddig 5300 adag vakcinát osztottak szét abból a 11 400-ból, amelyek az EU egészségügyi vészhelyzetek esetén felelős hatóságán keresztül érkeztek Spanyolországba. 

Forrás: 20minutos.es

Akár hárommillió forintba is kerülhet a háztartásoknak a téli fűtés Svédországban

Nehéz időszak elé néznek az árammal fűtött családi házak tulajdonosai – mondta a Svenska Dagbladet napilapnak nyilatkozó szakember. Akár a 70 ezer koronát, azaz körülbelül 2,7 millió forintot is elérheti a téli fűtésszámla a Stockholm környéki családi házakban, az eddigi 20 ezer korona helyett, mondta el a Christian Holtz árampiaci elemző. A szakértő 13 ezer kilowattóra átlagfogyasztást vett figyelembe októbertől márciusig, és úgy kalkulált, hogy kilowattóránként áfával 3,75 koronával (143 forinttal) lehet drágább az áram a főváros környékén, ami a tavaly télinek több mint háromszorosa. A svédországi villamosenergia-rendszerért felelős, állami tulajdonú Svenska Kraftnät vezető elemzője szerint is drasztikus árak jönnek. „Ha a jelenlegi piaci folyamatokat nézzük, biztosak lehetünk benne, hogy ezen a téren nagyon magas árak lesznek, hacsak nem történik valami váratlan” – mondta el Niclas Damsgaard. Tavaly télen a nagy áramfogyasztású háztartások kaptak állami kompenzációt, de idén erről egyelőre szó sincs. „Ha lesz is támogatás, az a villanyszámlát csak minimálisan fogja csökkenteni” – vélekedik Christian Holtz. 

Forrás: Svenska Dagbladet

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.