Elsők között segített Harkivban az Ökumenikus Segélyszervezet

Az eddigi több tonnányi segélyszállítmány mellett további adományokat jutattnának el a háborúban legtöbbet szenvedett régiók egyikébe.

Magyar Nemzet
2022. 09. 23. 10:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az elmúlt napokban elsők között juttatott célba segélycsomagokat Harkivban − áll az Ökumenikus Segélyszervezet által lapunknak eljuttatott közleményben. A segélyakciót végrehajtó munkatársak felméréseket is készítettek a helyszínen: tapasztalataik szerint a térség soha nem látott humanitárius krízissel néz szembe, amelyet a háborús rombolások mellett tovább mélyít a már beköszöntött hideg idő is.

A szervezet szerint a legnagyobb problémát a szétlőtt, s ezáltal lakhatatlanná vált házak jelentik, amelyeket a keletkezett károk miatt lehetetlen kifűteni. Míg a falvakban szétszórtan találni jó állapotú lakóházakat, addig a városokban sok száz ember tölti az éjszakákat a szellemvárosszerű lakótelepek pincéiben. Legtöbbjük a telet is itt tervezi átvészelni. 

A segélyszervezet éppen ezért az épületek téliesítésében kíván segíteni, többek között az ablakok cseréjének támogatásával.

További problémát jelent, hogy az elkövetkezendő időszakban várhatóan belső menekültek százai fognak visszatérni a térségbe azzal a céllal, hogy a telet saját otthonaikban vészeljék át. Emellett több település még mindig rakéta- és tüzérségi támadásoknak van kitéve annak ellenére, hogy a megszálló erők kivonultak a körzetből. Sajnos reális opció az is, hogy a tél folyamán jelentős fűtés- és áramkimaradás lesz a régióban − áll a közleményben.

Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Giuliano Stochino Weiss, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai humanitárius szakértője szerint tovább rontja a helyzetet, hogy egyre csökken azon boltok száma, ahol az alapvető árucikkeket lehet beszerezni. A munkanélküliség nagy aránya miatt a legtöbb helyinek nincsenek bevételei, éppen ezért a szervezet az eddigi több tonnányi e térségbe juttatott korábbi (élelmiszer és higiéniás eszközök) segélyszállítmánya mellett 

a közeljövőben további adományokkal szeretne segíteni a Harkivban és a környéken lakókat, a háborúban legtöbbet szenvedett régiók egyikét.

A magyar segélyszervezet eddig a térségbe juttatott segélyszállítmányai mellett jó hatékonysággal működik a rugalmas felhasználású készpénzes támogatási forma is, hiszen az alapvető szükségleteik mellett minimálisan a személyre szabott igényeiket is ki tudják elégíteni a bajbajutottak − áll a közleményben.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai menekülteket segítő munkájáról a http://ukrajna.segelyszervezet.hu weboldalon lehet bővebben olvasni, ahol lehetőség van a segélyprogram támogatására is.

Borítókép: az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai Harkiv régióban (Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.