Lapozó: A hadiadó bevezetésére készül a svéd kormány

A francia energiaszakértő szerint Európa továbbra is orosz kőolajat vásárol · Októbertől csökkenti a gáz áfáját a spanyol kormány · Több száz maffiatagot lepleztek le Calabriában · A hadiadó bevezetésére készül a svéd kormány.

MAGYAR NEMZET
2022. 09. 01. 16:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa továbbra is orosz kőolajat vásárol 

Nicolas Poincaré francia energiaügyi szakújságíró a BFMTV hírtelevízió stúdiójában válaszolt arra a kérdésre, hogy az Európai Unió által életbe léptett gazdasági szankciók kit sújtanak valójában: Oroszországot vagy a szankciók kiötlőit. 

Poincaré elmondta, hogy bár nincsenek megbízható adatok arról, hogy az intézkedések milyen mértékben hatottak az orosz gazdaságra és a társadalomra, de az kijelenthető, hogy a gazdasági szankciók egészen biztosan nem azt idézték elő, amit az USA, az EU, Japán és Ausztrália remélt: hogy az orosz társadalom Vlagyimir Putyin ellen fordul, majd Oroszország és hadserege térdre kényszerül. 

Az uniós olajembargóval kapcsolatban Poincaré elmondta, hogy Oroszország jelenleg 750 millió eurót zsebel be naponta a földgáz és a kőolaj értékesítéséből, amely naponta százmillió euróval több, mint a háború előtt. Az uniós olajembargó előtt India nem vásárolt kőolajat Oroszországtól, azonban most az orosz kőolaj húsz százalékát India veszi át Kína és Latin-Amerika mellett. 

Feldolgozás után a kőolajipari termékeket India Európának és az USA-nak adja el a megemelkedett világpiaci áron. A szállítást pedig görög tankerhajók végzik. Az orosz kőolaj másik nagy felvásárlója Szaúd-Arábia, amely az orosz és az iráni kőolajat keveri a szaúdi kőolajba, majd szaúdi címkével árusítja például Európának, ugyancsak magasabb áron, mint az Oroszországot sújtó európai szankciók előtt. Oroszország bevételeinek már negyven százaléka származik az energiaipari termékekből, az állam kasszája pedig a szankciók ellenére tele van, a rubel erős, és ma már senki nem számít az orosz gazdaság összeroppanására. 

Az orosz társadalom bár érzékeli a háború miatti 15 százalékos inflációt – a kristálycukor ára ötven százalékkal, a tészták ára 25 százalékkal nőtt –, mégsem fordultak elnökük ellen, sőt a nemzet – a gazdaság hatszázalékos lassulása ellenére is – jobban összeforrt, és szoros egységben fordul a Nyugattal szembe – summázta Poincaré a szankciókhoz fűzött európai remények jelenlegi mérlegét. Eközben Európa lakosainak földgázhiánnyal, áramszünetekkel és hatalmas inflációval kell szembenézniük.

Forrás: rmc.bfmtv.com

Októbertől csökkenti a gáz áfáját a spanyol kormány

Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány 21-ről öt százalékra csökkenti az energiahordozó általános forgalmi adóját. Az új szabályt minimum év végéig fenntartják, szükség esetén pedig meghosszabbítják. A kormányfő egy nappal azután jelentette be az intézkedést, hogy a jobboldali Néppárt vezetője, Alberto Núñez Feijóo közölte: a gáz áfájának csökkentését fogja javasolni a kormánynak a jövő heti szenátusi ülésen. Sánchez szerint a legfontosabb cél, hogy megpróbálják mérsékelni az állampolgárok fűtésszámláját. Ha a jelenlegi nehéz helyzet nem oldódik meg a közeljövőben, akkor az adócsökkentést a jövő évre is kiterjesztik majd. Sánchez kiemelte, hogy a kormány már nyolcvan százalékkal enyhítette a villamos energiával kapcsolatos adókat. Körülbelül egy éve, szintén jobboldali javaslatra 21 százalékról öt százalékra engedték le az áram áfáját, amivel a spanyol fogyasztók már tízmilliárd eurót spóroltak meg.

Forrás: rtve.es

Több száz maffiatagot lepleztek le Calabriában

Az olasz rendőrség leleplezte a 'Ndrangheta bűnbanda 202 tagját, köztük három ismert politikust. A vádlottak között van Cosenzaban polgármestere is. Maffiához köthető tevékenységek, kábítószer-forgalmazás, törvénybe ütköző fogadások és szerencsejátékok, pénzmosások és gyilkosságok hozhatók kapcsolatba a maffiahálózattal. A rendőrség közel 72 millió euró értékben foglalt le a vádlottakhoz köthető ingatlanokat, vállalkozásokat. Házi őrizetbe helyezték a városfejlesztésért felelős vezetőket, Pino Munnót, valamint Francesco de Ciccót is, közpénzekkel való visszaélés és meghamisított pályázatok miatt. A hatóságok több helyi szakértő kivizsgálását is elindították, akik szintén a calabriai 'Ndrangheta tevékenységével hozhatók kapcsolatba.

Forrás: agi.it

A hadiadó bevezetésére készül a svéd kormány

A svéd pénzügyminiszter, Mikhael Damberg és hivatali elődje, a jelenlegi miniszterelnök Magdalena Andersson is azt mondták, szükséges lesz az úgynevezett készenléti adó bevezetése, amelyet a hadsereg védelmi képességének fejlesztésére fordítanak majd. A szociáldemokrata kormányzat szerint erre azért van szükség, hogy a forrásokat ne az egészségügytől, az idősellátástól, illetve az oktatástól kelljen elvonni. 

Korábban a miniszter arról beszélt, hogy a legmagasabb keresetűeket érintené az adó, de annak mértékéről és egyéb részleteiről egyelőre nem közölt részleteket. Most Damberg annyit mondott el az ország gazdaságpolitikai helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján, hogy egyelőre néhány milliárd koronával kalkulál a kormány, az adó mértéke nem lesz jelentős. A jobboldali Mérsékelt Párt szóvivője szerint a választások előtt titkolóznak a szociáldemokraták, Damberg nem játszik nyílt kártyákkal. 

A párt véleménye szerint néhány milliárd korona nem lesz elég a fejlesztésre, ha a kormány valóban csak ennyit vár az adóból, akkor nem világos, miből kívánják finanszírozni a fennmaradó költségeket.

Forrás: Svenska Dagbladet

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.