Az ENSZ megreformálását sürgeti Ferenc pápa legújabb könyvében

Az ENSZ megreformálását és a globális béke megteremtését sürgeti Ferenc pápa legújabb könyvében, amely kedden kerül az olaszországi üzletek polcaira. Az „Isten nevében kérlek. Tíz ima a remény jövőjéért” című írásában a katolikus egyházfő a megváltozott világrend, a nukleáris fenyegetettség, a fegyverkereskedelem, valamint az ukrajnai háború mellett a koronavírus járványról is értekezik.

2022. 10. 17. 18:05
FERENC pápa; SZENT VI. PÁL
Vatikánváros, 2022. augusztus 10. Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a Vatikán VI. Pál pápa termében 2022. augusztus 10-én. MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami Fotó: Giuseppe Lami
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háborús időkben feltétlenül meg kell erősíteni, hogy több és jobb multilateralizmusra van szükségünk, de az ENSZ már nem felel meg az új realitásoknak

– idézte a La Stampa olasz napilap Ferenc pápa kedden megjelenő könyvének egy részletét.

Az egyházfő szerint a szervezetet azért alapították, hogy megakadályozzák a két világháború borzalmainak megismétlődését, és bár a konfliktusok fenyegetései továbbra is léteznek, „a világ már nem ugyanaz”, amelyben az ENSZ létrejött.

Újra kell gondolni ezeket az intézményeket, lehetővé téve számukra, hogy reagáljanak erre az új, létező valóságra

– tette hozzá a pápa.

Az egyházfő szerint különösen az ENSZ Biztonsági Tanácsa szorul komolyabb megreformálásra. Erről a szervezet szeptemberi közgyűlése során Joe Biden amerikai elnök is beszélt, aki egyetértett a változtatások szükségességével, javaslata szerint a Biztonsági Tanácsban az afrikai és latin-amerikai országok képviseletére is szükség van.

Az ukrajnai harcokra utalva Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy nem a háborúk fogják megoldani a nemzetek közötti problémákat. „A háború mindig vereség az emberiség számára” – fogalmazott. Figyelmeztetett, Oroszország inváziója a harmadik világháború egy darabkája, amely könnyen globális konfliktussá nőheti ki magát. Ferenc pápa az országok közötti problémák megoldására párbeszédeket és tárgyalásokat javasol.

Ma elfogadhatatlan és észszerűtlen, hogy továbbra is erőforrásokat pazaroljunk nukleáris fegyverek előállítására, miközben súlyos válság fenyeget, aminek egészségügyi, élelmezési és éghajlati következményei is vannak

– fogalmazott az egyházfő az egyre növekvő nukleáris fenyegetettség kapcsán.

Hozzátette: az atomfegyverek az emberiség földi túlélését is veszélyeztetik. Ferenc pápa szerint amennyiben ilyen pusztító fegyverek bevetésére kerülne sor, az minden bizonnyal az ukrajnai háború teljes eszkalálódását okozná.

A könyvben továbbá a fegyverkereskedelemről is ír a katolikus egyházfő, amely álláspontja szerint a lőfegyverek széles körű elterjedéséhez vezet a civilek körében is – ennek nyomán pedig gyakrabban kerülhet sor tömeges lövöldözésekre. Figyelmeztetett arra is, hogy a fegyverek nem megfelelő tárolása gyermekek életébe kerülhet.

Az ukrajnai háború előtti időkben a koronavírus járvány határozta meg világszerte az emberek életét, a La Stampa által idézett könyvkivonat szerint Ferenc pápa ezzel kapcsolatban a vakcinák egyenlőtlen elosztása ellen emelt szót, ám erről azonban további részleteket nem osztott meg az olasz lap.

Borítókép: Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a Vatikán VI. Pál pápa termében 2022. augusztus 10-én. (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.