Berlin elutasította Varsó háborús jóvátételi követelését

Annalena Baerbock Lengyelországban tett keddi látogatásán hangsúlyozta: az ügy le van zárva.

2022. 10. 04. 14:56
Zbigniew Rau-Annalena Baerbock meeting in Poland
WARSAW, POLAND - October 04: Zbigniew Rau, Minister of Foreign Affairs of Poland with Annalena Baerbock, Minister for Foreign Affairs of Germany, at the Ministry of Foreign Affairs in Warsaw. Poland's Foreign Minister is espected to raise all important issues in Polish-German relations, including the issue of World War Two reparations, which, according to Germany, was settled in 1990. Warsaw estimated possible reparations at EUR 1.3 trillion. The heads of diplomacy of both countries will also talk about Ukraine. Artur Widak / Anadolu Agency (Photo by Artur Widak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Artur Widak / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A jóvátétel kérdése a német kormány szempontjából le van zárva – jelentette ki határozottan Annalena Baerbock kedden Varsóban, Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. 

A német külügyminiszter kétnapos látogatása eredetileg az egység megerősítését szolgálta volna a két ország között Németország újraegyesítésének évfordulója alkalmából, amelyhez „a bátor lengyel nép is hozzájárult”. 

1980-ban Lengyelországban született meg ugyanis a Szolidaritás tömegmozgalom, amely elősegítette a keleti blokk lebontását. A lengyel követelés elutasításával ugyanakkor Berlin nem éppen az egységet erősítette Lengyelország és Németország között.

Varsó szeptember elsején, a második világháború kitörésének 83. évfordulóján jelentette be, hogy háborús jóvátételt vár Németországtól a bűneiért. Az igényt a lengyel szejm csaknem egyhangúlag megszavazott határozatában jóváhagyta.

Az ügy legújabb lépéseként pedig Zbigniew Rau hétfőn arról számolt be, hogy Varsó átnyújtja a jóvátételről szóló diplomáciai jegyzéket a német kormánynak. A dokumentum ismerteti a második világháború alatt elszenvedett, több mint 527,8 ezermilliárd forintnak megfelelő lengyel veszteségeket, amelyekért Varsó most kártérítést követel.

Meg kell húzni valahol a határt

 – indokolta meg a német kormány elutasító döntését Annalena Baerbock, hozzátéve, hogy Németország kiáll történelmi felelőssége mellett. 

Berlin korábban többször is hangoztatta, hogy az ügyet már lezárták, mivel szerintük Varsó lemondott a háborús jóvátételhez való jogáról. Az egykori Kelet-Németország (NDK) és a volt Szovjetunió közötti 1953-as megállapodás nyomán az akkori kommunista Lengyel Népköztársaság kormánya nyilatkozatban mondott le a szovjet blokknak járó német jóvátétel neki ítélt részéről. Az új lengyel jelentés készítői szerint azonban a Szovjetunió nyomására tett lengyel nyilatkozat jogilag érvénytelen.

A német–lengyel kétoldalú találkozót követően Zbigniew Rau ugyanakkor úgy nyilatkozott, Lengyelország bízik benne, hogy számíthat az együttműködésre Berlinnel, és biztos benne, hogy a német kormánynak megváltozik az álláspontja a jóvátételi kérdésben. 

A két félnek haladéktalanul lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy tartós, átfogó és végleges módon, jogi és anyagi értelemben rendezzék az 1939–1945-ös német agresszió és megszállás következményeinek ügyét

 – fogalmazott Rau a jegyzék aláírását követően. Szerinte az ilyen rendezés lehetővé teszi majd, hogy a lengyel–német kapcsolatok az igazságosságra és igazságra épüljenek, és elvezet a múlt fájdalmas fejezeteinek lezárásához, valamint biztosítja a kétoldalú kapcsolatok további fejlődését a jószomszédi viszony és a baráti együttműködés szellemében – tette hozzá az MTI.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nemrég hangsúlyozta, a második világháború hat éve alatt Lengyelország több mint 5,2 millió polgárát gyilkolták meg, a népesség körülbelül 12 millióval csökkent, a városait pedig a földdel tették egyenlővé.

Borítókép: Annalena Baerbock német és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter 2022. október 4-én Varsóban (Fotó: Artur Widak/Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.