Kulturális napot rendeztek a Néprajzi Múzeumban az arab országok

Ételkóstolással, táncelőadással, kiállításokkal és koncertekkel várta a látogatókat 15 arab ország szombaton a Néprajzi Múzeumban megrendezett Arab kulturális napon. Az érdeklődők részletekbe menően ismerkedhettek meg a közel-keleti és észak-afrikai térség arab országainak kultúrájával és történelmével. Lapunknak Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja az esemény fontosságáról beszélt.

2022. 10. 17. 13:09
Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j5) és a résztvevő országok nagykövetei az Arab Kulturális Nap rendezvényen a Néprajzi Múzeumban 2022. október 15-én. A kiállításokon 15 arab ország mutatja be kulturális gazdagságát művészeti előadásokon és koncerteken keresztül. Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ilyen jellegű eseményekből fakadóan adódik később a magasabb szintű érdeklődés, a turizmus fokozódása, a diákcsereprogram

– hangsúlyozta lapunknak adott interjújában az Arab kulturális nap fontosságát Jordánia tiszteletbeli konzulja, Zaid Naffa.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Zaid Naffa, a Jordán Hashemita Királyság tiszteletbeli konzulja (középen, b-j). Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Hozzátette: „Mindannyian tudjuk, hogy a kultúra ernyője alatt sok minden megtalálható, többek között az építészet, a népművészet és a gasztronómia. Ezeket igyekszünk jobban megismertetni a nagyközönséggel az ilyen alkalmakkor. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján úgy vettem észre, hogy a világban valójában sok a hasonlóság és azonosság a különböző kultúrák között, hiszen egy tőről fakadnak, ahogyan az emberiség is, az adott nép életkörülményei befolyásolják csak”.

Az eseményt Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg, aki beszédében emlékeztetett, „az arab világgal és kultúrával való kapcsolataink a magyar államalapítás előtti időkig nyúlnak vissza”.

Katari női és férfi ruhaviseletek. (Forrás: A szerző felvétele)

Kiemelte, a kapcsolatok intenzitása a déli nyitás politikájának meghirdetésével új lendületet vett a 2010 utáni időszakban. „A gazdasági vegyes bizottságok újjáalakultak, a térség egészét lefedő külgazdasági attaséhálózatot hoztunk létre, elindítottuk a Stipendium Hungaricum programot” – sorolta. Hozzátette: jelenleg 3308 ösztöndíjas arab diák folytat magyarországi tanulmányokat, akik az összes Stipendium Hungaricum ösztöndíjas 31 százalékát teszik ki.

Zaid Naffa szerint hazánk azért népszerű az arab fiatalok körében, mert „Magyarország az oktatás és a tudomány területén az egész világon ismert, a magas színvonalú képzés pedig természetesen vonzza a diákokat”.

„Én személyesen messzemenőkig és mélyen hiszek abban, hogy az itt tanuló diákok saját országaik nagykövetei: ahogy élnek és érintkeznek a magyar emberekkel, tükrözi, hogy milyen kultúrából érkeztek. Aztán, ez a »nagyköveti feladat« megfordul: amikor befejezik tanulmányaikat és visszatérnek hazájukba, Magyarország nagykövetei lesznek saját otthonukban, akik elviszik Magyarország jó hírnevét oda” – fogalmazott a jordán konzul.

Szudáni nő hennát fest. (Forrás: A szerző felvétele)

Kövér László azonban kiemelte, az arab országokkal való együttműködés fő területe a gazdasági kapcsolatépítés. Az arab államokba irányuló magyar export értéke az elmúlt hat évben mindig meghaladta az egymilliárd dollárt, a 2016–2018 közötti időszakban a magyar import a duplájára nőtt.

Közös érdekünk a külkereskedelmi kapcsolatok további élénkítése. Ennek egyik eszköze egymás értékeinek jobb megismerése, amiben a kultúra és az oktatás fontos szerepet tölt be

– idézte az MTI az Országgyűlés elnökét.

Zaid Naffa konzul elmondta, meglátása szerint kiválóak a kapcsolatok Magyarország és Jordánia között. Hozzátette: „Jordánia stratégiai partnernek tekinti Magyarországot, amely mindig a megfontolt és bölcs döntések mellett áll, csakúgy, mint az én hazám”.

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j5) és a résztvevő országok nagykövetei az Arab kulturális nap rendezvényen a Néprajzi Múzeumban 2022. október 15-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.