Lőszerhiány a hadseregben, inkompetencia a német kormányban

Az ellenzéki CDU/CSU és a hadiipari vállalkozók szövetsége is megkongatta a vészharangot.

2022. 11. 29. 14:53
SCHOLZ, Olaf
Sarm-es-Sejk, 2022. november 8. Olaf Scholz német kancellár az ENSZ 27. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáján (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben 2022. november 8-án. A november 18-ig tartó klímakonferencián mintegy 200 ország küldöttsége vesz rész. MTI/EPA/Sedat Suna Fotó: Sedat Suna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német hadseregnek mindössze két napra elegendő lőszere van – ismerte be Omid Nouripour, a német kormánypárti Zöldek társelnöke. A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy hétfőn válságtanácskozást tartottak a kancellári hivatalban a rosszul felszerelt Bundeswehr ügyében. A Bild am Sonntag múlt vasárnap írta meg, hogy a hadseregben vészesen kevés a lőszer és a megfelelő felszerelés.

Fél hétre sem lenne elég a rendelkezésre álló lőszer arra az esetre, ha Németország katonai konfliktusba keveredne

– mondta a lapnak Eva Högl, a parlament fegyveres erőkért felelős biztosa, elfogadhatatlannak nevezve a kormány tétlenségét.

Az ukrajnai háború február 24-i kitörését követően, az orosz agresszióra válaszul, a szövetségi kormány elhatározta, hogy felállít egy százmilliárd eurós pénzügyi alapot Németország védelmi képességeinek fejlesztésére, és ezenfelül minden évben a hazai össztermék (GDP) két százalékát meghaladó összeget fordít védelemre. Az ukrajnai fegyverszállítás beindítása és a nagyarányú haderőfejlesztés irányváltás a hidegháború vége óta követett német politikában. Eva Högl elmondta: bár az év eleje óta két és fél milliárd eurót biztosítottak a hadseregnek védőfelszerelés-beszerzésre, az ellátás nagyon lassan halad.

A francia határ közelében kiképzésben részt vevő katonák csak az elmúlt hetekben kaptak zoknit, de az afrikai Maliba vezényelt 43 katonának is hiányos az öltözete. A Litvániából hazatérő csapatokkal állítólag NATO-szövetségeseik ironizáltak elavult rádióberendezéseik miatt.

Högl szerint a hadsereg létszáma amúgy is alacsony, mindössze 182 ezer fős, az elhanyagolt infrastruktúra miatt pedig nem is vonzó a fiatalok számára.

Sőt, a jövő évi költségvetésben még nyoma sincs a haderőfejlesztésnek: Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív uniópártok (CDU/CSU) frakcióvezetője amiatt bírálta Olaf Scholz kancellárt, hogy a 2023-as védelmi büdzsé 300 millió euróval kisebb, mint az idei, emiatt Berlin szerinte hiteltelenné válik a NATO-szövetségesek szemében.

A CDU/CSU a lőszerhiányt felfoghatatlan kudarcnak nevezte, amiért Christine Lambrecht védelmi miniszter a felelős. A NATO-tagság megköveteli, hogy legalább harminc napon át bevetésre készen legyen a hadsereg.

Christoph Atzpodien, a német hadiipari vállalkozások szövetségének elnöke közölte, már a háború kezdete után egy héttel tízmilliárd eurónyi hadifelszerelést és muníciót tudtak volna biztosítani a hadseregnek, ám a következő hetekben és hónapokban alig jött kormányzati megrendelés.

Németországban évtizedeken keresztül elhanyagolták a hadsereget. A képességbeli hiányosságok minden területen – szárazföldön, tengeren, a levegőben és a kibertérben – is megmutatkoznak

– nyilatkozta a Financial Times brit lapnak Ulrike Franke biztonságpolitikai szakértő.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár. (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.