Novák Katalin: A kárpátaljai magyarság él és élni akar!

A köztársasági elnök emlékeztetett az anyaország eddigi támogatására és biztosított a jövőbeli segítségnyújtásról is.

Dunda György (Kárpátalja)
2022. 11. 27. 15:23
Novák Katalin köztársasági elnök beregszászi látogatásán. 2022.11.27-én. (Forrás: Novák Katalin / Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ugocsai Csepében folytatódott Novák Katalin magyar államfő kárpátaljai programja, ahol Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnök asszonya és Csernicskó István rektor társaságában felavatta az intézmény Tulipán Tanodáját. A magyar államfő korábban egy istentiszteleten is részt vett.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, amíg a magyar köztársasági elnök szombaton Kijevben, a Gabona Ukrajnából elnevezésű humanitárius eseményen vett részt, addig a mai napon Kárpátaljára látogatott.

Az intézmény ünnepélyes átadása után mondott beszédében az államfő kihangsúlyozta: 

a kárpátaljai magyarság él és élni akar!

Kiemelte a közösségi terek fontosságát és azt, hogy Kárpátalján a háború ellenére sem zártak be a magyar intézmények, azok kapui továbbra is nyitva állnak, sőt újabbakkal bővülnek.

Novák Katalin kijelentette: 

kell, hogy legyen békés magyar jövő Kárpátalján, ehhez az kell, hogy akik itt születtek, továbbra is szülőföldjükön boldogulhassanak és eközben a magyarságukat is biztonsággal megélhessék.

– Már kilenc hónapja dúl a háború. Kilenc hónapja van jelen a fenyegetettség a kárpátaljaiak hétköznapjaiban – mondta. Hozzátette: önök tudják, mit jelent itt túlélni, megküzdeni a túlélésért, és azt is tudják, csak túlélni nem elég, mert élni is kell.

Emlékeztetett az anyaország eddigi támogatására és biztosított a jövőbeli segítségnyújtásról is. 

Kitért az összefogás erejére, arra, hogy a Híd Kárpátaljáért szolidaritási program segítségével egymilliárd forintnál is többet gyűjtöttek össze a háború szorításában élő vidék megsegítése céljából.

Novák Katalin kárpátaljai programja az első adventi gyertya meggyújtásával fejeződik be a beregszászi főiskola előtti téren.

 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök beregszászi látogatásán 2022. 11. 27-én (Forrás: Facebook/Novák Katalin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.