Halált és pusztítást hagy maga mögött az Elliott bombaciklon + videók

A legfrissebb információk szerint már legkevesebb huszonkét halálos áldozata van az ítéletidőnek az Egyesült Államokban.

Magyar Nemzet
2022. 12. 25. 16:12
null
Mandan, 2022. december 23. Vastag hótakaró fedi a hadisírokat az Észak-Dakota állambeli Mandan katonai temetõjében 2022. december 22-én. Az Egyesült Államok északi és keleti államaiban közlekedési nehézségeket és áramkimaradásokat okoznak a téli hóviharok. MTI/AP/The Bismarck Tribune/Tom Stromme Fotó: Tom Stromme
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolsó szakaszába lépett az Egyesült Államokban pusztító bombaciklon − számolt be a Fox News vasárnap délután. A szerda óta tomboló Elliott névre keresztelt bombaciklon magja Kanada felé tart, a legfrissebb információk szerint pedig legkevesebb huszonkét ember vesztette életét az ítéletidő következtében. 

A hóvihar és szélsőséges időjárás által leginkább sújtott államok közé tartozik New York is. Kathy Hochul, az észak-nyugati állam kormányzója szombaton kezdeményezte a szövetségi katasztrófahelyzet kihirdetését, ami lehetővé teszi a károk helyreállítására, valamint a fennakadások elhárítására elkülönített központi források igénybevételét. 

New York államban legkevesebb hárman vesztették életüket az Elliott bombaciklon következtében, közülük ketten azért, mert a hatóságok a drasztikus útviszonyok miatt nem tudtak időben a helyszínre érkezni.

A bombaciklon következtében több mint 1,6 millió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás, emellett a légitársaságoknak közel nyolcezer járatot kellett törülniük. Emiatt sokan nem tudták családjukkal tölteni a karácsonyt, az adatok alapján mintegy 3,4 millió ember szándékozott repülővel utazni december 23-án és december 24-én. 

A sarkvidéki vihar miatt a hőmérséklet is jóval fagypont alá süllyedt országszerte, a Mexikói-öböl partjainál is szokatlanul hidegben kell ünnepelniük az itt lakóknak.  

Az Elliott bombaciklon nem kímélte Seattle városát sem, egy videó-összeállítás bemutatja a fagyos időjárás miatt szinte lehetetlenné vált mindennapokat.

Az előrejelzések ugyanakkor azt mutatják, hogy a jövő hét végén már fellélegezhetnek az amerikaiak, véget érhet az „emlékezet leghidegebb karácsonyának” is nevezett időszak. 

Az ítéletidő Kanadát sem kímélte, áramkimaradások, járhatatlan utak, elakadások jellemezték a szombati napot Ontario és Québec tartományokban. Az extrém erősségű szél, hófúvás és a látási viszonyok romlása miatt több területen is rendkívüli állapotot hirdettek. 

Borítókép: Vastag hótakaró fedi a hadisírokat az Észak-Dakota állambeli Mandan katonai temetőjében 2022. december 22-én (Fotó: MTI/AP/The Bismarck Tribune/Tom Stromme)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.