Nem egyedi eset Eva Kaili hatalmas ingatlanvagyona a brüsszeli képviselők körében

A korrupció vádjával őrizetbe vett Eva Kaili korántsem az egyetlen, aki elképesztő ingatlanvagyonnal rendelkezik a brüsszeliták közül. Sőt a korrupt EP-alelnök által birtokolt óriási vagyon elenyésző a többi brüsszelitához képest. Például a korrupcióval megbukott politikus közeli ismerőse, Guy Verhofstadt is jelentős ingatlanállományt tulajdonolhat. De előfordultak olyan politikusok is, akiket a V4NA fülelt le néhány éve azzal, hogy a saját otthoni dolgozószobáját adta bérbe az Európai Parlamentnek – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség 2022. 12. 22. 14:14
EU-BELGIUM-QATAR-CORRUPTION-PROBE In this handout photograph taken and released by European Parliament on December 7, 2022, Greek politician and European Parliament vice-president Eva Kaili speaks during the European Book Prize award ceremony in Brussels. - The lawyer for Eva Kaili said on December 13, 2022 his client was "innocent" after she was charged with corruption in a probe into suspected bribes from World Cup host Qatar. (Photo by Eric VIDAL / EUROPEAN PARLIAMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP/ EUROPEAN PARLIAMENT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: Europress/AFP/Eric Vidal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban kiderült, hogy Eva „Katar-gate” Kaili, több luxusingatlant is birtokol Görögországban, amiket gyanúsan alacsony áron vásárolt, majd pedig sokkal drágábban adta el, annak ellenére, hogy egy ingatlanszakértő szerint a környéken valójában akkor már csökkent az ingatlanok értéke a vétel idejéhez képest.

Kaili esete nem egyedi, más brüsszeliták is igyekeztek kihasználni az átlagon felüli juttatásaikat és befolyásukat az ingatlanpiacon. Amint arról már a V4NA is beszámolt, Mariya Gabriel uniós biztos is korrupciós botrányba keveredett, miután 2010 októberében aláírt egy lakásbérleti szerződést. A Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa után a bolgár korrupcióellenes ügyészség nyomozott.

A politikusról ugyanis kiderült, hogy jóval a piaci ár alatt, 400 bolgár leváért, azaz nagyjából 204 euróért bérelt önkormányzati lakást.

Az eljárást végül nagy nehézségek árán, de sikerült eltussolni, így az eljárást szépen csendben meg is szüntették. Érdekesség, hogy a bolgár biztos neve szerepel a Soros-birodalom, a Nyílt Tátrsadalom Alapítványok „megbízható szövetségesekről” készült listáján.

 

Korábban az Európai Bizottság elnöki tisztségéről álmodozó Manfred Weber is ingatlanmutyival gazdagította a vagyonát, ugyanis trükkös eszközökkel, ravaszkodva, joghézagokat kihasználva zsebre vágott legalább 400 ezer eurót.

Az ügyeskedő néppárti politikus a saját családi házát nevezte ki pártirodának, hogy havi 4332 euróval többet tehessen zsebre. Ez úgy volt lehetséges, hogy a képviselőknek már akkoriban sem kellett elszámolniuk az irodabérlésre lehívott összegekkel, Weber ebben a joghézagban pedig meglátta a nagy lehetőséget.

Egy apró alsó-bajorországi falucskában, az isten háta mögötti Wildenbergben áll Manfred Weber háza, amiben életvitelszerűen lakik. Ebben az épületben a földszinti részt keresztelte át irodának, nyilvánvalóan azért, hogy így saját maga vághassa zsebre azt a pénzt is, amit irodabérletre kellene fordítania. Az, hogy ez a falucska ugyancsak messze esik a nagyvárosoktól, így a választópolgároknak nem könnyű felkeresni szeretett képviselőjüket, nem számított.

A V4NA újságírói annak is szemtanúi voltak Wildenbergben, hogy Weber még arra sem vette a fáradságot, hogy kiírja a kapura, ez az ő képviselői irodája.

A politikusnak ezzel a módszerrel 387 ezer eurót sikerült zsebre vágnia, amiből kifizethette akár a családi ház teljes rezsijét is. Számlákat Brüsszelben erről sem kértek.

Korábban a V4NA többször is beszámolt arról, hogy a nagy lábon élő, liberális EP-képviselő, Guy Verhofstadt hogyan „spórolt”, amikor saját házát újíttatta fel. Mint kiderült, a liberális politikus úgy csökkentette a felújítás költségeit, hogy több százezer euró közpénzt kapott a háza felújítására.

A liberális politikus és családja a sajtóhírek szerint még 2011-ben vásárolta meg a műemlék épületet – amiben ma is él – másfél millió euróért két másik családdal együtt. A Knack beszámolója szerint 2012-ben a Verhofstadt-rezidencia felújításának költségeit nagyjából 820 ezer euróra becsülték, ennek azonban közel a felét a belga adófizetőkkel fizettették ki.

A felújításhoz a volt miniszterelnök jelentős támogatást kapott a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent városától is, összesen 327 784 euró értékben, a Knack hírportál információi szerint.

A több százezer eurós támogatáson egyébként sokan felháborodtak, és visszatetszőnek találták az ügyet akkor, amikor a kormány változtatott az energiatakarékossági intézkedéseken. Ez azt jelentette, hogy bizonyos lakásfelújítási és -korszerűsítési beruházás után már nem kaptak az emberek akkora adókedvezményt, mint korábban, így jelentősen megdrágult az építkezés vagy felújítás. Az is kérdés, hogy vajon hány ingatlant birtokol úgy a politikus még ezenfelül, hogy azt rejtegeti a nyilvánosság elől.

A luxusingatlanokkal büszkélkedő uniós politikusok listája itt koránt sem ér véget. Az európai átlagpolgárokhoz képest szintén nagy lábon él a svéd származású belügyi biztos, Ylva Johansson is. A politikus a vagyonnyilatkozata alapján nem tartozik a legtehetősebb biztosok közé, azonban korábban így is Stockholm egyik legszebb környékén élt, a Riddarfjarden folyó partján, majd pedig a férjétől való – feltehetőleg – politikai és gazdasági okokból történő látszatválás után egy saját kikötővel rendelkező villába költözött Stockholm külvárosába.

 

Azonban a nyilvánosan fellelhető Instagram-posztok szerint Ylva Johansson és volt férje Erik Asbrink volt pénzügyminiszter továbbra is rendkívül jó kapcsolatot ápolnak, együtt szoktak hajókázni a lakhelye közelében található tengeröblökben.

A miniszter páros 1999-ben vásárolt egy stockholmi lakást hatmillió svéd koronáért, amit 2015-ben 22,5 millió koronáért adtak el. A kilencszobás, 307 négyzetméteres saroklakás egy 1931-ből származó, Norr Mälarstrand-i ház első emeletén volt. Norr Mälarstrand Stockholm elkelő negyedében található a Mälaren északi partján.

Az teljes cikk Nem kirívó eset Eva Kaili elképesztő ingatlan vagyona a brüsszeliták körében a V4NA oldalán olvasható.

Borítókép: Eva Kaili (Fotó: Europress/AFP/Eric Vidal)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.