Vizsgálatot kezdeményez a holland király az uralkodóház gyarmatosító szerepéről

Szakértői vizsgálat indul a királyi család tulajdonában lévő műtárgyakkal kapcsolatban is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 07. 12:53
null
AMSTERDAM - King Willem-Alexander during the presentation of the Erasmus Prize to the Israeli writer David Grossman in the Royal Palace of Amsterdam. The king is Regent of the Praemium Erasmianum Foundation. This year's theme is connectors in a divided world. ANP RAMON VAN FLYMEN netherlands out - belgium out (Photo by Ramon van Flymen / ANP MAG / ANP via AFP) Fotó: Ramon van Flymen / ANP MAG / ANP via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vilmos Sándor holland király független tanulmány elkészítését rendelte el az Orániai–Nassaui-ház Hollandia gyarmati történelmében betöltött szerepéről – írta az NlTimes hírportál szerdán.

A holland kormány információs szolgálata szerint a kutatás három évig tart majd, és a XVI. század végétől a posztkoloniális korszakon át egészen napjainkig terjedő időszakot öleli fel.  A tanulmányt a leideni egyetem fogja készíteni Gert Oostindie, a gyarmati és posztkoloniális történelem szakértője által vezetett bizottság felügyelete mellett.

A múlt alapos ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a történelmi tényeket és fejleményeket megértsük, és a lehető legvilágosabban és legőszintébben szembe tudjunk nézni emberekre és közösségekre gyakorolt hatásukkal

– idézte a közlemény a királyt. Vilmos Sándor fontosnak tartja továbbá, hogy a kutatás eredményei mindenki számára hozzáférhetőek legyenek.

Gert Oostindie, a kutatást vezető történész 2006-ban Gyöngyök és a Korona címmel könyvet adott ki az Orániai–Nassaui-ház gyarmatokhoz fűződő viszonyáról. A professzor a NOS közszolgálati televíziós csatornának úgy nyilatkozott, hogy Vilmos Sándor felmenői minden valószínűséggel rabszolgatartók voltak, és a Nyugat-indiai Társaságon keresztül részt vettek a transzatlanti rabszolga-kereskedelemben is.

Ez önmagában nem meglepő, mivel ők voltak az elit és a vezetők, de hogy pontosan mennyi hasznot húztak a rabszolga-kereskedelemből, azt nem lehet még tudni

– tette hozzá.

A holland kormány a múlt hónapban bejelentette, hogy december 19-én hivatalosan is bocsánatot kér Hollandia gyarmati múltja miatt. A bocsánatkéréseket a kabinet különböző tagjai fogják felajánlani Hollandiában, Suriname-ban és a Holland Antillákon.

Ugyancsak novemberben a kormány információs szolgálata közölte, hogy szakértői vizsgálatot indítanak a királyi ház gyűjteményeiben található gyarmati műtárgyak eredetét illetően. Egy különbizottság a becslések szerint 10 ezer műtárgyat fog megvizsgálni, hogy kiderítse, hogy ezek törvényesen vannak-e az Orániai–Nassaui-ház birtokában.

 

Borítókép: Vilmos Sándor holland király David Grossman izraeli író kitüntetésén az amszterdami királyi palotában (Fotó: ANP MAG/ANP via AFP/Ramon van Flymen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.