A britek többsége újabb népszavazást akar a brexitről

Az uniós kilépés támogatottsága folyamatosan csökken, mióta Nagy-Britannia elhagyta az EU-t.

2023. 01. 04. 6:05
Hazájuk visszalépését követelik az Európai Unióba brit tüntetők Londonban 2022. október 22-én.
Hazájuk visszalépését követelik az Európai Unióba brit tüntetők Londonban 2022. október 22-én. A felirat jelentése: a brexit kikészítette az Egyesült Királyságot. MTI/EPA/Tolga Akmen Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel két évvel azután, hogy megtörtént a brexit, vagyis az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, a britek kétharmada újabb szavazást szeretne az uniós tagságról.

A Savanta brit piackutató cég új felméréséből kiderült, hogy a megkérdezett lakosok 65 százaléka szerint új referendumot kellene tartani arról, hogy az ország az EU tagja legyen-e. Tavaly még ez az arány 55 százalék volt.

A megkérdezettek 22 százaléka úgy véli, azonnal ki kellene írni a népszavazást, 24 százalékuk öt, 11 százalékuk pedig hat-tíz éven belüli időpontot választana erre. További négy százalékuk szerint több mint húsz évnek is el kellene telnie az újabb referendumig, míg a válaszadók 24 százaléka mondja azt, hogy egyáltalán nem kellene megismételni a szavazást.

 

A Savanta közvélemény-kutatása alapján a britek úgy látják, a brexit következményeiként Nagy-Britannia gazdasági helyzete és globális befolyása is romlott, illetve még azt az ígéretét sem tudta beváltani London, hogy visszaszerzik az ellenőrzést a határaik felett.

Nagyon sokan túlbecsülték a brexit lehetséges előnyeit

– hangsúlyozta Chris Hopkins, a Savanta politikai kutatási igazgatója. – Nehéz elképzelni, hogy az Egyesült Királyság európai uniós tagságával megoldódnának az ország jelenlegi gazdasági problémái – tette hozzá. A brit gazdaságot jelenleg közel 11 százalékos infláció sújtja, aminek okai közé leginkább az ukrajnai háború és az elmúlt években tapasztalt járványhelyzet tartozik.

A brexit támogatottsága 2020 óta folyamatosan csökken (lásd grafikánkat), a Savanta felmérése alapján jelenleg a britek 54 százaléka véli úgy, hogy rossz döntés volt az uniós kilépés. A cég tavaly év elején készített felmérésében ez az arány még csak 46 százalék volt. Nagy-Britannia konzervatív kormányánál ugyanakkor egyáltalán nincs napirenden, hogy újabb népszavazást tartsanak az uniós tagságról. A britek 2016-ban döntöttek úgy, hogy elhagyják az Európai Uniót.

Bár korábban az ellenzéki Munkáspárt azzal kampányolt, hogy visszavezetnék az országot az EU-ba, nemrég vezetőjük, Keir Starmer arról beszélt, szerinte már nincs visszaút.

– Kiléptünk, és már nincs értelme azt mondani, hogy menjünk vissza, és legyünk újra az egységes piac és a vámunió része – fogalmazott. A Munkáspárt brexitpártivá vált – kritizálta a Skót Nemzeti Párt (SNP) Keir Starmer állásfoglalását. Az SNP a 2016-os referendum óta hangoztatja, hogy Skóciát akarata ellenére kirángatták az EU-ból.

Sztrájkolnak a vasúti dolgozók. Miközben az emberek visszatérnének a munkába az ünnepek után, tegnap arra figyelmeztették őket a hatóságok, hogy ha lehet, kerüljék el az utazást. A brit vasúti, tengeri és szárazföldi közlekedési szakszervezet (RMT) ugyanis sztrájkot hirdetett erre a hétre a vasúti dolgozók számára, ami megbénítja az országos közlekedést. Angliában, Walesben és Skóciában is utazási nehézségei adódnak a lakosoknak, a vasúthálózatot működtető Network Rail arról számolt be, a járatoknak mindössze húsz százaléka közlekedik. Mick Lynch, az RMT főtitkára arról beszélt, a tüntetéssorozat akár hónapokig eltarthat. A szakszervezet célja, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra, mivel a járvány utáni kilábalást követően a közlekedési szektor nem tud megbirkózni a jelenlegi megélhetési válsággal. A vasúti dolgozók az e heti sztrájkkal magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelnek. Az inflációs helyzet miatt a múlt év végén évtizedek óta nem tapasztalt tüntetéshullám bontakozott ki az országban, amely szinte minden ágazatot érintett, többek között mentők, tűzoltók, postások és tanárok tiltakoztak.

Borítókép: Hazájuk visszalépését követelik az Európai Unióba brit tüntetők Londonban 2022. október 22-én (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.