Az egyiptomi elnök óvatosságra intette az új izraeli kormányt

A feszültség forrása, hogy Benjamin Netanjahu új kormányának prioritás az új telepek építése.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 01. 20:58
NETANJAHU, Benjámin; HERCOG, Jichák
Jeruzsálem, 2022. november 13. Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök, a jobboldali Likud vezetõje beszédet mond a jeruzsálemi elnöki rezidencián, miután Jichák Hercog izraeli elnök kormányalakítással bízta meg 2022. november 13-án. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök telefonon gratulált Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek a hivatalba való visszatéréséhez, egyúttal óva intette Izrael új, keményvonalas kormányát minden olyan intézkedéstől, amely tovább szíthatja a regionális feszültséget. 

A telefonbeszélgetésre néhány nappal azt követően került sor, hogy Netanjahu új kabinetje letette az esküt, és a koalíciós kormány jelezte, hogy prioritásnak tekinti a telepek építését a megszállt Ciszjordániában.

Esz-Szíszi hangsúlyozta, hogy Egyiptom folytatja erőfeszítéseit az Izrael és a palesztinok közötti nyugalom fenntartása érdekében – számolt be róla az elnök hivatala.

Netanjahu hivatalának közleménye szerint a két vezető megvitatta az egyiptomi–izraeli kapcsolatokat, és hangsúlyozták a béke, a stabilitás és a biztonság előmozdításának fontosságát mindkét nép és a Közel-Kelet valamennyi népe érdekében.

Netanjahu csütörtökön tért vissza a hatalomba, amikor példátlan módon hatodik alkalommal lett ismét Izrael miniszterelnöke. A zsidó telepek bővítése a megszállt Ciszjordániában növelheti az Izrael és a palesztinok közötti, már amúgy is súlyosbodó feszültséget, és felháboríthatja a nemzetközi közösséget.

Egyiptom és Izrael 1979-ben történelmi jelentőségű békemegállapodást kötött.

A két ország kapcsolatai általában hűvösek, de a színfalak mögött továbbra is erős a biztonsági együttműködés, és az utóbbi években egyre több jel mutatkozik más téren is az együttműködésre.

Borítókép: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud vezetője beszédet mond a jeruzsálemi elnöki rezidencián (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.