Egy francia publicista szerint csökken a Világgazdasági Fórum jelentősége

Klaus Schwab német közgazdász, a Világgazdasági Fórum (WEF) alapítója tavaly még arról beszélt a davosi konferencián, hogy ő és a fórum meghatározó résztvevői megkezdik a világ rendszerszintű átalakítását, és meghatározzák a globális rendszer konkrét elemeit. Mégis idén az látszott, hogy csökken a fórum népszerűsége. Jelentős geopolitikai erők nem voltak képviselve Davosban – erről beszélt Modeste Schwartz francia nyelvész és publicista a Kossuth rádió Vasárnapi ujság című műsorában.

Magyar Nemzet
Forrás: HIRADO.HU2023. 01. 22. 15:24
Davos, 2022. május 23. Klaus Schwab német közgazdász, a Világgazdasági Fórum alapító ügyvezetõ elnöke beszél az 51. Világgazdasági Fórum megnyitóján Davosban 2022. május 23-án. Az esemény május 26-ig tart. MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron Fotó: Laurent Gillieron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schwartz rámutatott:

idén Törökország egyáltalán nem képviseltette magát az eseményen, Nagy-Britannia vonatkozásában pedig inkább a baloldali ellenzék látott lehetőséget a fórumban. A többi távolmaradó között volt Japán, Oroszország és Fehéroroszország is, miközben Kína jelen volt.

A publicista arra is felhívta a figyelmet, hogy Klaus Schwab még Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter tanítványa volt a Harward Egyetemen. Tehát a WEF létrejötte valójában Kissinger kapcsolatrendszerének köszönhető.

Arra vonatkozóan, hogy mi lehetett a WEF létrehozásának a célja, Schwartz úgy fogalmazott: a davosi esemény a nem hivatalos világkormány találkozójaként funkcionál. „Idén azonban sokan hiányoztak a kormányülésről. Macron elnök sem volt Davosban, pedig Franciaország mindig képviseltette magát. De Orbán Viktor sem utazott oda” – emelte ki Schwartz, amely szerinte jelentésértékű.

A Publicista szerint határozottan látható, hogy a globalista felfogás gyengül, azonban egyelőre nem tiszta, hogy milyen koncepció vehetné át a helyét. „Az egyik hipotézis szerint a nemzetállamok felerősödhetnek. Azonban aggasztó, hogy a régi nemzetállami forma haldoklik, az új pedig még nem született meg” – mutatott rá.

Modeste Schwartz könyvet is írt a fórum alapítójáról, amelyben ironikusan a „davosi varázslónak” nevezte. Mint arra rámutatott, a davosi körökben már évek óta tervezhették a világ átformálását. Példaképp felidézte, hogy Klaus Schwab már a koronavírus-világjárvány elején (2020 júniusában) arról értekezett egy írásában, hogy elérkezett a lehetőség a világ újraindítására („the great reset”) – olvasható a Híradó.hu cikkében.

„Mit kérdezne Schwabtól, ha találkozna egyszer vele?” – kérdezte a műsorvezető Schwarztól, aki azt felelte: „Kedves Klaus, hogyan sikerült Putyint belecsalni ebbe a csapdába?”.

Az eredeti cikk és a beszélgetés hanganyaga a Francia publicista: Csökken a davosi világgazdasági találkozó jelentősége címen érhető el a Híradó.hu oldalon.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy Klaus Schwab, az önjelölt világmegváltó tavaly november végén érdekes interjút adott a kínai televíziónak.

Már ez is önmagában figyelemre méltó, hogy Schwab, a Világgazdasági Fórum (WEF) elnöke a kínai állami tévében mondja el világátalakító terveit. De nem is vitás, hogy Kína a mindenhol elhelyezett megfigyelőkamerákkal, a szociális kreditkártyákkal, a Covid elleni védekezés ürügyén a totális lezárásokkal, az emberek átfogó megfigyelésével nagyon hatékonyan építgeti az a szép új világot, amely Schwab terveiben is ott szerepel.

Borítókép: Klaus Schwab német közgazdász, a Világgazdasági Fórum alapító ügyvezető elnöke beszél az 51. Világgazdasági Fórum megnyitóján Davosban 2022. május 23-án (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.