További botrányos ingatlanüzletekre derült fény Eva Kaili sötét múltjából

Görögországban három, Brüsszelben egy többmilliárdos lakást vásárolt magánszemélyként.

Magyar Nemzet
Forrás: Metropol.hu2023. 01. 13. 9:27
KAILI, Eva
Rabat, 2022. december 22. 2022. október 10-én a marokkói fõvárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament alelnökérõl, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi Fotó: Dzsalal Morsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsszereplőjéről most az derült ki, hogy az elmúlt években Eva Kaili Görögországban három, Brüsszelben egy nagy értékű lakást vásárolt magánszemélyként. A Metropol szerint azt, hogy még további tervei voltak,  bizonyítja, hogy további százmilliók felett rendelkezhetett, mert a letartóztatása előtt nem sokkal ingatlancéget alapított, valamint a turisták körében rendkívül népszerű Paros szigetén befektetett egy kilenchektáros, egyes hírek szerint 12 millió eurót, azaz közel ötmilliárd forintot érő földterületbe.

Az összeg elképesztő nagyságrendje jelzi, hogy nem „csupán” néhány bőröndnyi készpénzzel vesztegették meg a brüsszeli baloldal egyik legfontosabb vezetőjét, az Európai Parlament Magyarországot módszeresen támadó alelnökét.

Eva Kaili egy ingatlanügynökségen keresztül akarta tisztára mosni a korrupciós pénzeket

A baloldali EP-képviselő sorra vette a luxusingatlanokat magánszemélyként az elmúlt években. A saját nevén futó ingatlanbirodalmat azonban megpróbálta eltüntetni szem elől, ezért  párjával, a szintén előzetes letartóztatásban lévő Francesco Giorgival ingatlanügynökséget alapított Athénban. A görög hatóságok biztosak abban, hogy ezt a céget azzal a céllal hozták létre, hogy a segítségével ingatlanokba fektessék és tisztára mossák a korrupcióval szerzett brüsszeli vagyont.

A Kaili és Giorgi nevén futó Estate Aria Propertiest néhány nappal a letartóztatásuk előtt, november végén jegyeztették be a görög bíróságon. Székhelye egy Kaili tulajdonában lévő athéni lakás egy luxusbérház ötödik emeletén. A görög ügyészség szerint a cég nyilvánvalóan pénzmosásra szolgált, Kaili ugyanis a szerződések szerint irreálisan alacsony áron vásárolt ingatlanokat, miközben a valódi vételár zsebből zsebbe vándorolt. Kaili élettársa már ezekben az ügyekben is tett részben beismerő vallomást – olvasható a Metropol friss anyagában.

Eva Kaili és Francesco Giorgi néhány nappal a letartóztatásuk előtt, tavaly novemberben alapították meg az Estate Aria Properties ingatlanos céget Athénban (Forrás: Metropol)

A brüsszeli korrupciós botrány még tavaly december elején robbant ki, amikor letartóztatták Eva Kaili szociáldemokrata EP-képviselőt bűnszervezetben elkövetett pénzmosás vádjával. A görög politikusnő, aki az Európai Parlament alelnöke volt, az első hírek szerint Marokkótól és Katartól fogadott el kenőpénzeket azért, hogy az unióban lobbitevékenységet folytasson az arab országok érdekében. Letartóztatása után nemcsak bankszámláit zárolták, hanem jelentős ingatlanvagyonát is, többek között azt a Paros szigetén fekvő másik magánbirtokát is, ahova egy ismert görög építész álmodott neki luxusvillát.

Eva Kailiról továbbá már korábban kiderült az is, hogy Gyurcsány Ferenc feleségével kiváló kapcsolatban van.

Személyében nem csupán egy olyan vezető baloldali politikai döntéshozó bukott meg megvesztegetéssel összefüggésben, aki – többek között – a jogállamiság miatt konstansan aggódó, Dobrev Klárát a köreiben tudó, Soros Györgyhöz köthető NGO, az ECFR oszlopos tagja is volt, hanem egyben  egy olyan európai politikus is, aki a jól ismert magyarellenes, balliberális szövetség szereplőivel egyetértésben, különböző uniós jogi aktusokon keresztül kitartóan és visszatérően vádolta a nemzeti kormányok által vezetett tagállamokat a jogállam szisztematikus leépítésével, korrupcióval és visszaéléssel.

A politikus később a hazánkat – egyebek mellett a korrupció vádja miatt – elmarasztaló, politikailag motivált Sargentini-jelentést is megszavazta. 2022-ben pedig Eva Kaili tett annak érdekében, hogy Magyarország ne jusson hozzá az őt megillető európai uniós forrásokhoz.

Borítókép: Eva Kaili (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.