A volt külügyminiszter lesz az új elnök Cipruson

A szigetországban a közvetlenül választott államfő alakítja meg és irányítja a kormányt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 12. 19:24
HRISZTODULIDESZ, Nikosz
Geroszkipu, 2023. február 5. A ciprusi elnökválasztáson függetlenként induló Nikosz Hrisztodulidisz volt külügyminiszter int támogatóinak, miután leadta szavazatát a Páfosz térségében levõ Geroszkipu faluban 2023. február 5-én. A megmérettetésen 14 jelölt indul, a közvéleménykutatások szerint a 49 éves Hrisztodulidisz a legesélyesebb. Mintegy 560 ezer szavazásra jogosult állampolgár dönthet a következõ államfõ személyérõl. MTI/EPA/Katia Hrisztodulu Fotó: Katia Hrisztodulu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nikosz Hrisztodulidisz volt külügyminiszter aratott győzelmet a ciprusi elnökválasztás vasárnapi második fordulójában – közölte a szigetország közszolgálati rádiója a nicosiai belügyminisztériumra hivatkozva. A független jelöltként induló, 49 éves konzervatív politikus, akit többségében jobbközép pártok támogattak, a voksok 100 százalékának feldolgozottsága mellett a szavazatok 51,9 százalékát szerezte meg.

Kihívója, a baloldali Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL) által támogatott, de ugyancsak függetlenként induló Andreasz Mavrojannisz egykori diplomata elismerte vereségét. – Gratuláltam Nikosznak – közölte a voksoláson 48,1 százalékos támogatottságot szerzett politikus a közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

Cipruson nagyjából 560 ezer választásra jogosult adhatta le szavazatát. A szigetországban a közvetlenül választott államfő alakítja meg és irányítja a kormányt.

A sziget északi részére 1974-ben bevonult a török hadsereg, miután görög ciprusi puccsisták athéni támogatással átvették a hatalmat Nicosiában és egyesíteni akarták a szigetet Görögországgal. A sziget északi részén 1983-ban létrejött a csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság. A voksolást ezért csak a sziget déli részén tartották meg.
 

Borítókép: Nikosz Hrisztodulidisz volt külügyminiszter int támogatóinak. (Fotó: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.