Az Egyesült Államok is megerősítette: új vezetője van az al-Kaidának

Az egyiptomi hadsereg volt ezredese az új vezető.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 16. 9:40
null
Department Spokesperson Ned Price holds the Daily Press Briefing at the U.S. Department of State in Washington, D.C., on February 2, 2021. [State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain]
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai külügyminisztérium szerdán megerősítette azokat az információkat, amelyek szerint Szaif al-Adel egyiptomi veterán katona az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat új vezetője, aki jelenleg Iránban tartózkodik.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Washington egyetért azzal a hétfőn kiszivárogtatott ENSZ-jelentéssel, amely szerint a világszervezet azt feltételezi, hogy Szaif al-Adel a terrorszervezet de facto új vezére. Price továbbá megvádolta Iránt, hogy segíti a terrorhálózatot azzal, hogy elnézi, hogy annak tagjai az országban tartózkodnak.

Biztonságos tartózkodási lehetőséget nyújtva az al-Kaidának Irán újabb példát szolgáltat arra, hogy széles körben támogatja a terrorizmust és azzal együtt a közel-keleti és még tágabb térség destabilizálását

– fogalmazott a szóvivő.

Szaif al-Adel azután vált az al-Kaida új vezetőjévé, hogy elődjét, Ajmán az-Zaváhírit tavaly nyáron megölték egy amerikai légicsapásban, Kabulban. A terrorszervezet ugyanakkor nem ismeri el hivatalosan Ajmán az-Zaváhíri halálát.

A 62 éves Szaif al-Adel az egyiptomi hadsereg ezredese volt, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a tanzániai és kenyai amerikai nagykövetségek ellen 1998-ban elkövetett robbantásos merényletek miatt körözi. Az amerikai kormány tízmillió dollárig terjedő díjat ajánlott fel bármilyen információért, amely Szaif al-Adel letartóztatásához vezethet.

 

Borítókép: Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője egy sajtótájékoztatón 2021. február 2-án (Fotó: Ron Przysucha)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.