Az amerikai törvényhozás előtt felel a TikTok-vezér

Kiberbiztonsági és adatszivárgási aggályokra kell válaszolnia az amerikai képviselőház előtt Shou Zi Chew-nak, a TikTok közösségi média oldal vezetőjének. Noha Chew visszautasította a vádakat és számos új biztonsági protokollt és irányt bejelentett, törvényhozók és a Biden-adminisztráció is aggodalmát fejezte ki. Egy felmérés szerint az amerikaiak 41 százaléka kitiltaná a TikTokot az országból.

2023. 03. 23. 15:08
 Shou Zi Chew, a kínai TikTok videós közösségi oldal elnök-vezérigaztagója a kongresszus előtt. 2023.03.23-án. (Forrás: Scott Wong / Twitter)
Shou Zi Chew, a kínai TikTok videós közösségi oldal elnök-vezérigaztagója a kongresszus előtt. 2023.03.23-án. (Forrás: Scott Wong / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izzasztó meghallgatáson vesz részt a TikTok elnök-vezérigazgatójára, Shou Zi Chew-ra, akit az amerikai képviselőház kereskedelmi bizottsága hallgat meg a kínai videómegosztó közösségi oldal biztonsági aggályait illetően. A TikTok-vezér már a meghallgatás előtt nyilvánosságra hozta közleményét, amelyben ígéretet tett az amerikai felhasználói adatok védelmére, megvédve őket a külső hozzáféréséktől és a kormányzati beavatkozásoktól.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, a kínai TikTok kapcsán egyre több országban kiberbiztonsági aggályok merültek fel. 

A nyugati intézmények és kormányok olyan bizonyítékokat emlegetnek, amelyek arra utalnak, hogy a kínai technológiai vállalatok a világszerte összegyűjtött hatalmas mennyiségű felhasználói adattal segítik a kínai hírszerző szolgálatok tevékenységét.

Hasonló vádak már a kínai térfigyelő kamerák esetében is felmerültek.

Sőt egyes vádak szerint a TikTok segítségével a kínai kormány hamis információkat terjeszthet, ami esetleg befolyásolhatja a politikai diskurzust és a választási eredményeket is világszerte.

 

Mi a baj a TikTokkal?

A kínai ByteDance vállalat kezében lévő TikToknak több mint 1,5 milliárd regisztrált felhasználója van világszerte, ebből az Egyesült Államokban mintegy 210 millió. A közösségi média oldal rendkívül népszerű a fiatalok körében, köszönhetően a rövid és ingerekkel teli videós tartalmainak.

Kiberbiztonsági és adatszivárgási aggályok – a személyes adatok, kontaktok, képek, videók, dokumentumok külföldi kézbe kerülése – miatt azonban például az Európai Parlamentben, a Fehér Házban, a Kongresszusban, illetve számos amerikai egyetemen megtiltották annak használatát.

Indiában teljesen kitiltották az országból, míg például Dániában, Hollandiában, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Tajvanon, Indonéziában és Pakisztánban részleges tilalmat rendeltek el ellene.

Korábban Joe Biden amerikai elnök – a törvényhozás támogatásával – pedig azzal „fenyegetőzött”, hogy kitiltják az országból a TikTokot a problémák miatt – alternatívaként amerikai tulajdonrészt kért a kínai vállalatból.

 

„Ez nem kínai ügynökvállalat”

Határozottan nem igaz, hogy a TikTok a kínai kormány kezében lenne, vagy megosztana vele információkat az amerikai felhasználókról

– írta közleményében Chew. Hozzátette: A TikTok anyavállalata a ByteDance sem egy kínai ügynökvállalat.

Míg az adatgyűjtési vádakról úgy fogalmazott, hogy „az applikáció jelenlegi verziója nem gyűjt helymeghatározási adatokat az amerikai felhasználóktól” – ám szóhasználata elgondolkodtató lehet a korábbi verziókat és a nem amerikai felhasználókat illetően.

Chew mindenesetre elismerte, hogy a biztonsági kérdéseket illetően nem csupán a szavak, hanem a tettek szintjén is megerősítést kell adniuk. Éppen ezért többek között bejelentette, hogy megerősítik a biztonsági rendszerüket, az átláthatóság jegyében harmadik félnek ellenőrzési jogkört biztosítanak és 1,5 milliárd dollárt költenek el az adatbiztonság fejlesztésére.

A közösségi média oldal vezetője továbbá leszögezte, hogy a fiatalok védelme érdekében minden 18 éven aluli felhasználói fiókok esetében 60 percre korlátozzák a képernyőidőt.

 

Az amerikaiak máshogy látják

Az ígéretek ellenére a kongresszus szkeptikusnak látszik, Christopher Smith republikánus képviselő „minden kétség nélkül” állította azt, hogy a „TikTok a kínai megfigyelőállam része”.

A Gallup intézet friss közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak az „elsődleges fenyegetésnek” a kiberterrorizmust jelölték meg a nukleáris fegyverek, a nemzetközi terrorizmus, vagy éppen a kínai és orosz „veszély” előtt.

Egy, a Washington Post amerikai lap által megrendelt felmérés pedig úgy találta, hogy az amerikaiak 41 százaléka – 25 százalék ellenében – támogatja a TikTok szövetségi szintű betiltását.

 A válaszadók 65 százaléka szerint pedig a kínai applikáció „gyűjti az amerikai felhasználók” személyes adatait, míg 56 százalékuk szerint valószínű, hogy a kínai kormánynak befolyása van a felületen megjelenő tartalmakra.

Mások, különösen a közösségi oldal felhasználói azonban nem akarják az alkalmazás tiltását, ők csupán kikapcsolódni szeretnének a felületen.

 

Párizs szerint ennél nagyobb a baj

Francia politikusok azzal érvelnek, hogy a probléma nem áll meg a TikTok esetében, hanem az amerikai Instagram közösségi média oldal és a Whatsapp üzenetküldő alkalmazás esetében is adatvédelmi problémák merülnek fel.

A francia törvényhozásban dolgozókat ezért arra kérik, hogy minden közösségi média alkalmazását, használatát minimalizálják.

Tekintettel a képviselők különleges kockázati kitettségének, rendkívüli éberségre szeretnénk felhívni a figyelmüket

– fogalmazták levelükben centrista és konzervatív képviselők.

„A franciák a szuverenitásukért küzdenek” – fogalmazott a Politico brüsszeli hírportálnak Asma Mhalla, a Columbia Egyetem és a Sciences Po technológiai geopolitikai oktatója.

Mint arra a lap is emlékeztet, Emmanuel Macron francia elnök korábban például hevesen „küzdött” az amerikai „felhő-törvény” ellen – amely jogszabály lehetővé teszi az amerikai hatóságoknak, hogy lefoglalhassák a külföldi szervereken tárolt adatokat.

Párizs pedig egy saját szabályrendszer kidolgozásába kezdett az európai adatok védelme érdekében, több-kevesebb sikerrel.

Borítókép: Shou Zi Chew, a kínai TikTok videós közösségi oldal elnök-vezérigazgatója a kongresszus előtt 2023. 03. 23-án. (Forrás: Scott Wong / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.