Hangfelvételt hoztak nyilvánosságra a görög hatóságok a vonatbaleset kapcsán

Lárisza állomásfőnökét letartóztatták, akár életfogytiglani börtönbüntetésre is számíthat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Euronews, The Guardian2023. 03. 04. 13:04
null
Lárisza, 2023. március 1. Drónfelvétel a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínérõl, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra. Az ütközéstõl több kocsi kisiklott, és lángba borult. A szerencsétlenségben legkevesebb 32-en életüket vesztették, 85-en megsérültek. MTI/AP/Vaggelisz Kusziorasz Fotó: Vaggelisz Kusziorasz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mentők szombaton folytatták a roncsok átkutatását Görögország legsúlyosabb vonatszerencsétlenségének helyszínén, de várhatóan a nap folyamán befejezik a keresési műveletet – közölte az MTI. A keddi balesetben ötvenheten meghaltak és sokan megsérültek, miután egy személyvonat több mint 350 utassal összeütközött egy tehervonattal Lárisza városnál.

A Görögország középső részén bekövetkezett katasztrófa országszerte heves indulatokat és tiltakozásokat váltott ki, sürgetve a vasút biztonsági rendszereinek és előírásainak áttekintését.

A kormány emberi mulasztásnak tulajdonította történteket, de a vasúti dolgozók szakszervezetei szerint a szerencsétlenség a hiányos biztonsági rendszerek és a személyzeti létszámhiány miatt elkerülhetetlen volt. A katasztrófa miatt őrizetbe vették Lárisza város állomásfőnökét, aki legalább tízévnyi, de akár életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat. Kollégái arról számoltak be, az állomásfőnök tapasztalatlan volt és nem szabadott volna egyedül lennie a műszakban.

A görög hatóságok szerdán egy hangfelvételt hoztak nyilvánosságra, amelyen azt lehet hallani, az állomásfőnök egy mozdonyvezetőt utasít arra, hogy hagyja figyelmen kívül a piros lámpát, haladjon át rajta.

Az Athénból az északi Szaloniki városába tartó vonat tele volt diákokkal, akik a hosszú ünnepi hétvégéről tértek haza. A rendőrség közölte, hogy a hozzátartozók által eltűntként bejelentett 56 ember közül  54-et már azonosítottak a holttestek között – szinte mindegyiküket DNS-vizsgálatok alapján. Az 57. holttestet sem azonosították. A The Guardian brit napilap értesülései szerint a holttesteket lezárt koporsókban juttatják el az áldozatok családjaihoz.

A vasutasok szakszervezete szerda óta munkabeszüntetést tart. A tiltakozók világos menetrendet követeltek a kormánytól a biztonsági eljárások felülvizsgálatára és végrehajtására. Pénteken a tragédia miatt tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak. Előzőleg mintegy kétezer diák végigvonult a fővároson, Athénon, és egyperces néma csendjük idejére a parlament előtt is elzárta az utat. A diákok Láriszában és Szalonikiben is tüntettek.

Borítókép: Drónfelvétel a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínéről, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra (Fotó: MTI/AP/Vaggelisz Kusziorasz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.