Drága az ukrán háború, de ennyire?

A havi kiadások csupán hatvan százalékát fedezik a bevételek Ukrajnában, ezért folyamatos támogatásra szorul a háborúban álló ország. Noha a múlt héten 1400 milliárd hrivnyára emelték a költségvetést, amely jelentős részét védelmi kiadásokra fordítják, az ország szövetségesei – többek között – a szociális kiadásokat „kénytelenek” fedezni. A Világbank jelentése szerint az ország helyreállításához mintegy 411 milliárd dollárra lenne szükség.

Magyar Nemzet
Forrás: Kárpáti Igaz Szó, Ukrinform2023. 03. 30. 8:38
null
Harkiv, 2023. február 23. A 3. ukrán vasdandár katonái gyakorlatoznak a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2023. február 23-án, egy nappal az Ukrajna elleni háború megindításának elsõ évfordulója elõtt. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ukrajna havonta 130 milliárd hrivnyát költ a háborúra, miközben a bevételek csak 80 milliárd hrivnyát tesznek ki” – idézte a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hetilap Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminisztert.

Mint emlékeztetett, a Legfelső Tanács a múlt héten támogatta az állami költségvetés módosításait, amely segítségével 537 milliárd hrivnyával (5112 milliárd forinttal), 1400 milliárd hrivnyára növelték az idei védelmi kiadásokat.

Rokszolana Pidlasz, a parlament gazdaságfejlesztési bizottságának alelnöke leszögezte, hogy az összeg 96,5 százalékát nemzetbiztonságra és védelmi kiadásokra – nagyrészt a katonák finanszírozására – fordítanák.

Mint arra a lap is felhívta a figyelmet, Kijev a védelmi kiadások fedezésére tavaly az ország GDP-jének mintegy 25 százalékát fordította, amely idén – az infláció miatt – 14 százalék körül alakulhat.

„Az Európai Unióval abban állapodtunk meg, hogy a pénzüket humanitárius szükségletekre, és nem a védelmi kiadások finanszírozására fordítjuk” – fogalmazott Olga Sztefanisina miniszterelnök-helyettes. 

Vagyis összességében: Ukrajna kiadásainak felét a szövetségesek, a másik felét az állam finanszírozza, míg az országon belül összegyűjtött felajánlások egésze a katonai szükségletek fedezését segíti.

Utóbbi a hivatalos adatok szerint a havi költségvetés mintegy felét emésztette fel januárban, ám ez hónapról hónapra egyre nagyobb kiadást jelent. Spórolás végett pedig már korábban bejelentették, hogy a harmincezer hrivnya jövedelemkiegészítést nem minden katona fogja megkapni, sőt az „élelmiszerjegyek” esetében is csökkentett mennyiségű áruhoz juthatnak hozzá.

Az ukrán pénzügyminiszter hangsúlyozta: 

Kiemelt feladat a katonai költségvetés finanszírozása feltételeinek megteremtése, a tervezett adók beszedése.

A lap felhívta a figyelmet a Világbank ukrán gazdaság veszteségét vizsgáló, múlt héten publikált tanulmányára is. Eszerint az ország helyreállításához 411 milliárd dollárra (144,3 ezer milliárd forintra) lenne szükség.

Marcsenko szerint ugyanakkor Ukrajna jó eséllyel tudja fedezni az idei szükségleteit, ha az ország partnerei teljesítik „kötelezettségeiket”.

Ebben – az EU mellet – az Egyesült Államok vállal markáns szerepet, az Ukrinform ukrán hírügynökség beszámolója szerint a mai napon további 1,25 milliárd dollár (439 milliárd forint) támogatás érkezett az országba Washingtonból, amelyet főképp szociális célokra – nyugdíj, egyes állami segélyprogramok, állami alkalmazottak bére – használnak majd fel.

A háború kezdete óta Ukrajna már 15,5 milliárd dollár ilyen célú segélyt kapott az Egyesült Államoktól– míg a teljes támogatási keret eddig mintegy 75 milliárd dollár volt Washington részéről, ám ez idén várhatóan meg fogja haladni a százmilliárd dollárt.

 

Borítókép: a 3. ukrán vasdandár katonái gyakorlatoznak a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2023. február 23-án (Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.