Ítéletidő sújtja Kaliforniát + videó

Egy folyó gátja is átszakadt szombat hajnalban a Kaliforniát sújtó áradásokban. A térségből 8500 embert kellett kitelepíteni. A hegyekben újabb havazás növelte a hótakaró vastagságát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 12. 9:12
null
This aerial photograp shows cars and homes engulfed by floodwaters in Pajaro, California on Saturday, March 11, 2023. - Residents were forced to evacuate in the middle of the night after an atmospheric river surge broke the the Pajaro Levee and sent flood waters flowing into the community. (Photo by JOSH EDELSON / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Kaliforniában a Pajaro folyó gátja szakadt át harmincméteres szakaszon. A víz elöntötte a környező települések egy részét és a mezőgazdasági területeket. A Nemzeti Gárda egységeinek mintegy félszáz embert kellett kimenteniük, köztük a vízben elakadt autósokat.

A megáradt folyó vize bejutott a környéket ivóvízzel ellátó kutakba. A hatóságok a megbetegedések veszélye miatt nem javasolják a csapvíz használatát ivásra és főzésre.

A Pajaro folyó gátja 1995-ben is átszakadt, akkor két ember meghalt. A térség fontos zöldség- és gyümölcstermelő vidék, elsősorban avokádót, brokkolit és epret termesztenek.

 

Veszélyhelyzet több mint harminc megyében

Santa Cruz megyében a pénteki esőzés után kialakult áradás mintegy hétszázötven embert vágott el a külvilágtól, miután a víz elvitte az egyetlen út egy részét, amin keresztül a lakóhelyük megközelíthető.

Kalifornia más területein is arra utasították, illetve kérték a lakosságot, hogy hagyják el otthonukat az árvizek miatt. A meteorológusok nyomatékosan arra kérték az autósokat, hogy kerüljék el az elárasztott utakat.

San Franciscóban szombaton fa dőlt a híres Trocadero Klub épületére. A jelentések szerint az 1892-ben épült klubházban súlyos károk keletkeztek, a tető megsérült, illetve az eső megrongálta a belső berendezést.

Kalifornia kormányzója az állam 34 megyéjében hirdetett veszélyhelyzetet. 

Joe Biden elnök ezek egy részében szövetségi veszélyhelyzetről hozott rendeletet, ami központi forrásokat nyit meg a védekezéshez és kárelhárításhoz.

Az államot sújtó ítéletidőben a héten ketten meghaltak.

 

Nincs vége az ítéletidőnek

Az újabb esőzéseket és havazást hozó úgynevezett atmoszferikus folyó már a tizedik a tél kezdete óta. A légkörben keletkező hosszan elnyúló, nagy nedvességtartalmú légtömeg trópusi levegőt szállít Kalifornia fölé.

A meteorológusok a jövő hét első felére újabb esőt és havazást hozó légtömegeket jeleznek. A Sierra Nevada hegység egyes részeiben újabb nyolcvan centiméteres hóra készülnek.

Kaliforniát a mostani esőzésekig három éve tartó rendkívüli aszály sújtotta. 

Az állam klímaügyi megbízottja emlékeztetett: a tél kezdetén azt gondolták, belépnek a negyedik aszályos évbe, ám a körülmények mostanra teljesen megváltoztak.

Az amerikai aszályfigyelő szolgálat pénteken megjelent térképes összegzése szerint Kalifornia nagy részén már nincs aszály, illetve „abnormálisan száraz” minősítés van érvényben. Az esőzések miatt a víztározók szintje jóval az év ezen időszakában megszokott átlag felett van. A hatóságok vizet eresztenek ki belőlük, hogy a várható érkező utánpótlásnak helyet adjanak, hiszen az újabb csapadék mellett a hegyekben felhalmozódott hó olvadása is komoly vízmennyiséget jelent – ismertette az MTI.

Borítókép: Áradás Kaliforniában (Fotó: AFP/Josh Edelson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.