Még nőtt is a háború támogatottsága Oroszországban

A Levada Center a háború kirobbanása után egy évvel készített közvélemény-kutatást Oroszországban.

2023. 03. 17. 9:05
null
Orehovo-Zujevo, 2023. március 13. Danila Zudkov Ukrajnában elesett orosz katonát ábrázolja Ilja Gyemcsinko orosz mûvész festménye egy ifjúsági klub falán a Moszkvai területen fekvõ Orehovo-Zujevóban az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. március 13-án. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évben még nőtt is a háború támogatottsága Oroszországban – derült ki a Levada Center legfrissebb közvélemény-kutatásából

Felmérésük szerint februárban a megkérdezettek 48 százaléka „egyértelműen”, 29 százaléka „inkább” támogatta az ukrajnai katonai akciót – ami összességében kilenc százalékponttal magasabb a tavaly ilyenkor mért adatokhoz képest.

Érdekes megoszlást mutat az életkor: a háború az idősebb, 55 év feletti generáció körében a legnépszerűbb (86 százalék), míg a fiatal, 18–24 év közöttiek között a legelutasítottabb (57 százalék).

A kutatás rákérdez a békekötés lehetőségére és feltételeire is. Ebből az derül ki, hogy meglehetősen megosztott a társadalom: 43 százalék támogatja a háború folytatását, míg ötven százalék inkább a békekötést szorgalmazza. A Levada Center ezzel kapcsolatban emlékeztet rá, hogy a háborúpárti vélemények folyamatosan emelkednek tavaly október óta, mikor sokkhatásként érte az embereket, hogy részleges mozgósítást rendeltek el.

Békét, de milyen áron? Az erre a kérdésre adott válaszok kirajzolják az oroszok vörös vonalait. A hadifoglyok cseréjét és az azonnali tűzszünetet a többség támogatja, viszont a kivonulást Herszon és Zaporizzsja, valamint a donyecki és luhanszki területekről lényegében kizárják.

Kétharmaduk azt sem fogadná el, hogy Ukrajna csatlakozhasson a NATO-hoz.

Alekszej Oszokin Ukrajnában elesett orosz katonát ábrázolja Ilja Gyemcsinko orosz művész plakátja a Moszkvai területen fekvő Orehovo-Zujevóban az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. március 13-án. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov 

Tanulságos még, hogyan ítélik meg az elhúzódó háború eddigi eredményeit: 63 százalék úgy véli, hogy a hadművelet jól halad. Hasonlóak az arányok arra vonatkozóan is, hogy elérték-e már a céljaikat. Az oroszok kétharmada szerint bizonyos célkitűzéseket teljesítettek, másokat nem, de elég sokan, 18 százaléknyian úgy érezték, semmiféle célt nem sikerült még megvalósítani. Ehhez kapcsolódóan érdekes, hogy mennyire sokszínűen látják egyáltalán a háború kirobbanásának okait: harminc százalék szerint azért volt rá szükség, hogy megelőzzenek egy Oroszország elleni támadást, 27 százalék szerint az ukrajnai orosz ajkú lakosság védelmében, és csak 12 százalék szerint a sokat hangoztatott „nácítlanítás” miatt. A NATO-terjeszkedés megállítását (kilenc százalék), valamint Ukrajna bekebelezését (kilenc százalék) szintén megnevezték casus belliként.

Borítókép: Danila Zudkov Ukrajnában elesett orosz katonát ábrázolja Ilja Gyemcsinko orosz művész festménye egy ifjúsági klub falán a Moszkvai területen fekvő Orehovo-Zujevóban az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. március 13-án. (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.