Mészárlás Hamburgban: a Jehova Tanúi imaházában gyilkoltak

A lövöldözés elkövetője is a halottak között lehet – közölte péntekre virradóra a német rendőrség egyik szóvivője.

Munkatársunktól
Forrás: MTI, Sky News2023. 03. 10. 6:32
Seven people killed in shooting in Hamburg
epa10512740 Armed police officers gather at the scene of a shooting in Hamburg, Germany, 09 March 2023. According to police, the shooting took place around 9 pm, killing seven people and injuring at least eight others. The gunman is believed to be among the several dead found in the building, police said. EPA/NEWS5 Fotó: NEWS5
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatása szerint miután a rendőrség csütörtök este kiérkezett az erőszakcselekmény helyszínére, még egy lövés eldördült. Később az épület egyik felső emeletén egy halottat találtak, és arra utaló nyomok vannak, hogy ez a személy lehetett az elkövető. 

Mindazonáltal a hatóságok még nem bizonyosodtak meg erről. Az illetékes elmondta: nincsenek szökésben lévő tettesre utaló nyomok, a helyzet jelenleg lecsillapodott. Hozzátette, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint hamarosan feloldhatják a biztonsági figyelmeztetést a környéken.

A hatóságok emberei a mészárlás helyszínén. Fotó: DPA/AP/Jonas Walzberg

A Sky News hírportál beszámolója szerint legkevesebb nyolcan életüket vesztették, valamint öten megsérültek a támadásban.

Andy Grote, Hamburg tartományi belügyminisztere szerint a rendőrség különleges alakulatát is mozgósították a helyszínre, miután csütörtökön este kilenc óra felé több ember életét kioltó lövések dördültek el a Jehova Tanúi egyik rendezvényén. 

Az épületet tűzszerészek is átvizsgálják, a rendőrség szerint mindössze rutinellenőrzésről van szó. 

Az egyik szemtanú elmondása szerint tizenkét lövést adtak le. A rendőrség közlése alapján a kiérkező rendőrök egyike sem sütötte el fegyverét. Egy fiatal nő, aki a környéken lakik, az n-tv hírtelevíziónak elmondta, hogy négy alkalommal hallott lövéseket, mindig többet, és ezek az időszakok nagyjából húsz másodperc és egy perc közötti ideig tartottak.

A Spiegel Online hírportál értesülése szerint az elkövető a vallási közösség egy korábbi tagja.

A 30 és 40 év közötti férfi pisztollyal lövöldözött, amelyről egyelőre nem tudni, hogy legálisan volt-e a birtokában. A férfi nem szerepelt a szélsőségesek nyilvántartásában.

A rendőrség nagyszabású műveletről számolt be Hamburg Alsterdorf nevű városrészében. Biztonsági források szerint a helyi rendőrség egyelőre ámokfutásnak minősíti a történteket, bár az incidens indítéka továbbra sem ismert. Peter Tschentscher hamburgi polgármester megütközve reagált a történtekre. Mikroblogján részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Mint írta, a hatóságok gőzerővel dolgoznak az elkövetők előkerítésén és a történtek hátterének feltárásán.

Borítókép: Német rendőrök a hamburgi lövöldözés helyszínén (Forrás: EPA/NEWS5)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.