Silvio Berlusconit dicsérte az orosz külügyminiszter

Szergej Lavrov értékelte a veterán olasz politikus „különvéleményét”.

2023. 03. 03. 15:15
BERLUSCONI, Silvio;
Róma, 2022. október 26. Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia (Hajrá, Olaszország) párt vezetõje és szenátora a Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök kormányáról tartott bizalmi szavazás elõtt az olasz parlamenti felsõház, a szenátus római üléstermében 2022. október 26-án. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Értelmes ember, aki a feszültségek gerjesztése helyett a kiegyezést szorgalmazza – dicsérte Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter az indiai G20-csúcstalálkozóra érkezve ezzel arra a nagy visszhangot keltő nyilatkozatra reagált, hogy a Hajrá, Olaszország párt! elnöke még január közepén úgy fogalmazott, 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felelős az elhúzódó konfliktusért. 

Azt is hozzátette, ha Olaszország kormányfője lenne, egész biztosan nem találkozott volna Zelenszkijjel, mivel hazája, katonasága és állampolgárai lemészárlása zajlik. Nyíltan kijelentette, hogy nem vélekedik pozitívan az ukrán elnök viselkedéséről, a háború nem tört volna ki, ha Zelenszkij nem tesz kísérletet a Donyec-medence „köztársaságainak” megtámadására. Az olasz pártelnök azt is elmondta, a konfliktus lezárását az jelenthetné, ha Joe Biden amerikai elnök egy kilencmilliárd dollár értékű rendkívüli Marshall-segélyt ajánlana fel az ország újjáépítésére Kijevnek, cserébe azonban az azonnali fegyverletételt követelné meg. 

A jobbközép koalíciós kormány vezetője, Giorgia Meloni viszont egyértelműen és azonnal elutasította Berlusconi szavait, és biztosította Zelenszkijt arról, hogy az olaszok továbbra is támogatják az ukránokat. 

Antonio Tajani kormányfőhelyettes, a Hajrá, Olaszország! alelnöke később úgy nyilatkozott, Berlusconi saját meglátásának adott hangot, amikor Volodimir Zelenszkijről formált véleményt, és főképpen azt akarta hangsúlyozni, hogy egyik fél sem mentes a felelősségtől. 

Szergej Lavrov viszont dicsérettel illette Berlusconit, amiért a többségtől eltérő és konkrét véleményt fogalmazott meg az orosz–ukrán krízis lezárására. 

Az orosz külügyminiszter elmondta, figyelemmel követik az olyan nagy tapasztalattal és múlttal rendelkező nemzetközi politikusok kijelentéseit, mint Silvio Berlusconi. 

Lavrov szerint Berlusconi értelmes ember, aki nem fehéren és feketén ábrázolja a történteket, kijelentésének célja nem a feszültségek gerjesztése volt. Úgy vélte, nem a megszokott szlogeneket használja, miszerint egy autokráciaellenes, demokráciáért vívott harc lenne az orosz–ukrán háború. A moszkvai diplomácia vezetője hozzáfűzte, Berlusconi azon kevés politikus egyike, aki megértette, hogy a problémákat meg kell oldani, hiszen mindenki életét érintik.

Borítókép: Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia (Hajrá, Olaszország!) párt vezetője és szenátora (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.