A kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére is tömegek érkeznek Afrikából

Olaszországban egyre nagyobb méreteket ölt az illegális bevándorlás, százezrek érkezhetnek év végéig az országba.

2023. 04. 04. 17:39
Tunisz, 2023. március 31. Migránsok tábora a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tuniszi irodája elõtt 2023. március 31-én. MTI/AP/Hassene Dridi Fotó: Hassene Dridi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly problémát jelent, hogy még a kedvezőtlen időjárás ellenére is folyamatosan indulnak Afrikából az illegális bevándorlók Európába. Jelentősen megnehezítik a mentési műveleteket, hogy többméteres hullámok között, vagy helikopterek bevonásával kellett beavatkozniuk a napokban a parti őrség munkatársainak.

Az olasz sajtó híradásai szerint kedd reggel Salernóban kötött ki az Ocean Viking civil hajó, amely 92 túlélőt vett fedélzetére Líbia partjainál.

A hajón 52 kiskorú volt, akik közül csak hárman utaztak felnőtt kísérettel. Az Alarm Phone jelzései szerint további 500 személy került veszélybe máltai felségvizeken, akik a rossz időjárási viszonyok ellenére szálltak hajóba a líbiai partoknál. A helyszínre végül a Geo Barents civil hajó, valamint további két teherhajó érkezett a bajba jutottak megsegítésére. A hatalmas hullámmozgások miatt azonban egyik hajó sem közelítette meg a csónakot, mivel nagy a vízbe borulás kockázata. A híradások közben beszámolnak 32 afrikai bevándorló partra szállásáról, akik Lampione szigetén kötöttek ki. A sziget megközelítése vízi eszközökkel lehetetlen volt. A mentési munkálatokat a hatalmas hullámok miatt az olasz parti őrség munkatársai csak helikopterrel tudták lebonyolítani.

A migrációs krízis továbbra is a legkomolyabb kihívást jelenti a Giorgia Meloni vezette kormány számára.

Az év eleje óta több mint 28 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tenger migrációs folyosóján keresztül. Az adatok továbbra is azt a tényt erősítik meg, hogy a tavalyi évhez képest háromszorosára emelkedett idén a migrációs nyomás. Az előrejelzések drámai helyzet kialakulását sejtetik. Becslések szerint ugyanis, ha a migrációs hullám nem enyhül, akkor akár 430 ezer illegális bevándorló érkezhet az év folyamán Itáliába. Az olasz kormány kedd délután újra összeül, hogy megvitassa a migrációs krízis enyhítésének és kezelésének lehetséges módjait.

A kormány célja, hogy olyan közös megoldásokat találjon a líbiai és tunéziai hatóságokkal, melyek jelentősen csökkenthetik az indulásokat az afrikai országokból.

Giorgia Meloni miniszterelnök által, a migráció mérséklését célzó ülésen Antonio Tajani külügyminiszter, Matteo Salvini kikötőkért és infrastruktúráért felelős miniszter, Guido Crosetto védelmi miniszter, valamint Matteo Piantedosi belügyminiszter vesz részt. Az olasz sajtó értesülései szerint a belügyminiszter a befogadórendszer bővítését, a bevándorlók fogadására alkalmas újabb létesítmények kialakítását tervezi. A migrációs nyomás növekedése közepette Róma diplomáciai úton igyekszik nyomást gyakorolni az Európai Unióra, hogy megerősítse az együttműködési törekvéseket a líbiai hatóságokkal. Az olasz kormány azt is sürgeti, hogy a Nemzetközi Valutaalap mielőbb hagyja jóvá a Tunéziának szánt 300 millió dollár értékű kölcsönt, miután az ország a gazdasági és társadalmi összeomlás szélére került.

Borítókép: Migránsok tábora a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tuniszi irodája előtt  2023. március 31-én (Fotó: MTI/AP/Hassene Dridi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.