Az alkoholfogyasztásba menekülnek az ukrajnai frontra vezényelt oroszok

Kétszázezerre becsüli a brit védelmi minisztérium az ukrajnai háborúban elesett orosz katonák számát, ám szakértőik szerint a halálesetek jelentős része nem a harcok során következett be: sokkal inkább az alkoholfogyasztás áll a háttérben – állítják.

2023. 04. 03. 4:50
null
orosz katona lőgyakorlat végén a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. január 31-én (Forrás: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz parancsnokok szerint az alkoholfogyasztás különösen káros a harci tevékenységre nézve – ismertette Twitter-oldalán vasárnap az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma. A brit hírszerzés szerint körülbelül kétszázezer orosz katona vesztette életét ez idáig az orosz–ukrán háborúban, ám többségük nem a harci cselekményeknek esett áldozatul, hanem a nagymértékű alkoholfogyasztás, a rossz fegyverkezelési gyakorlatok, a közúti balesetek és a kihűlés áll a halálesetek mögött. Az orosz erők veszteségei esetében csupán becslések állnak rendelkezésünkre, miután Moszkva nem hozza nyilvánosságra ezeket az adatokat. Az Ukrinform, Ukrajna állami hírügynöksége szerint 2022. február 24. és 2023. április 2. között 174 550 orosz katona vesztette életét a háborúban.

A brit védelmi minisztérium bejegyzésében hangsúlyozta, hogy az orosz társadalomban nem ritka a nagymértékű alkoholfogyasztás, mely a katonai életnek elfogadott részét képezi, akár a harci cselekmények alatt is.

Korábban a Telegramon egy orosz hírcsatorna is arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ukrajnában harcoló orosz csapatok körében súlyos problémákat okoz az alkohol és rendkívül magas az alkoholfogyasztásból eredő incidensek, bűncselekmények, valamint halálesetek száma.

Tavaly ősszel a washingtoni hadtudományi intézet (Institute for the Study of War, ISW) szakértői is arra mutattak rá, hogy rendkívül alacsony a harckedv az orosz csapatok körében. Az ukrán hírszerzésre hivatkozva akkor arról számoltak be, hogy az orosz férfiak alkoholizmusba és öncsonkításba menekülve igyekeznek elkerülni az ukrajnai frontot. A Daily Mail brit napilap ugyanakkor azt állítja nemzetközi jelentésekre hivatkozva, hogy az orosz parancsnokok gyakorlatilag bármit megtesznek, hogy a seregben tartsák katonáikat.

Egy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek címzett videóban arról számoltak be a fegyveresek, hogy visszavonulásukat akadályozó különítményeket is felállítottak ellenük, és nem engedik ki őket állásaikból. 

Noha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az elmúlt években jelentősen csökkent az alkoholfogyasztás mértéke Oroszországban, továbbra is az elsők közt vannak az oroszok. Moszkva 2011 óta azonban igyekszik csökkenteni az alkoholfogyasztást különböző intézkedésekkel, beleértve az adó- és áremeléseket.

Borítókép: Orosz katona lőgyakorlat végén a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén 2023. január 31-én (Forrás: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.