Erős üzenetet hordoz a pápa magyarországi látogatása – interjú Nico Spuntoni Vatikán-szakértővel

A pápai látogatás azt a megerősítést és üzenetet hordozza, hogy nem lehet delegitimálni azokat az országokat, amelyek a konfliktus diplomáciai rendezése, a béketárgyalások mellett teszik le voksukat – fogalmazott lapunk megkeresésére Nico Spuntoni. Az Il Giornale olasz napilap Vatikán-szakértőjével Ferenc pápa budapesti látogatásának diplomáciai vetületéről beszélgettünk.

2023. 04. 28. 5:05
.
Pope Francis visits Budapest Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Pár héttel budapesti utazását megelőzően, a húsvéti ünnepek előtt Ferenc pápa egészsége olyannyira megromlott, hogy kórházi ápolásra szorult. Mi az üzenete annak, hogy fizikai gyengesége ellenére is vállalta a Budapestre tervezett látogatását? 

− Azt hiszem, komoly üzenetértéke van annak, hogy Ferenc pápa a kórházból való hazatérését követően azonnal megerősítette utazási szándékát. Ez az apostoli látogatás kitűnő példa arra, amit a múltban a törékenység tanítóhivatalának hívtak. Ez azt jelenti, hogy Krisztus üzenete semmit sem veszít erejéből, még akkor sem, ha egy fizikailag meggyengült személy hirdeti.

− Milyen készülődések előzték meg a szentatya budapesti látogatását a Vatikánban, hogyan foglalkozott vele az olasz sajtó?

− Az olasz sajtó mindeddig szűkszavúan szólt a pápa magyarországi útjáról. Ez nem számít újdonságnak, hiszen az utóbbi apostoli utazásait is ez jellemezte. Ferenc pápa nyíltan kifejezésre is juttatta sajnálatát, amiért a kongói és a dél-szudáni látogatások alkalmával a sajtó szinte egyáltalán nem foglalkozott az Afrikávak kapcsolatos kérdésekkel. A Vatikán-szakértők azonban kiemelt figyelemmel készülnek a budapesti látogatásra és követik az eseményeket. 

Az egyik nagy olasz napilap Vatikán-szakértője kiemelte, hogy Ferenc pápa apostoli utazásának célja nem más, mint hogy kifejezésre juttassa a Szentszék és Magyarország azonos álláspontját a háborúval kapcsolatban.

Nico Spuntoni, az Il Giornale olasz napilap Vatikán-szakértője

− Ön szerint milyen diplomáciai vonzata van annak, hogy éppen Budapestre látogat Ferenc pápa, egy olyan ország fővárosába, amely a háború szomszédságában található? Több állam is határos Ukrajnával, ezekbe az országokba azonban nem tervez látogatást.

− Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy éve hivatalos látogatást tett a Vatikánba, ahol személyesen találkozott Ferenc pápával. A magánkihallgatás témái között központi helyet foglalt el az Ukrajna és Oroszország között kirobbant konfliktus. Ferenc pápa megdicsérte a magyarok készséges áldozatvállalását, a menekültek befogadásában nyújtott odaadó segítségnyújtást. Orbán Viktor egyben a szentatya segítségét kérte, hogy támogassa a magyar kormány béketörekvéseit. Azt hiszem, talán erre a kérésre kíván válaszolni a pápa jelenlegi utazásával. 

Bár az apostoli utazásoknak inkább spirituális, mint politikai indíttatásuk van, az azonban tagadhatatlan, hogy egy ilyen igen nehéz történelmi pillanatban és kontextusban tett felkérésre adott pozitív válasz azt jelenti, hogy Ferenc pápa egyetértett a magyar kormányfő háborúval kapcsolatos nézőpontjával.

− Milyen diplomáciai visszhangot eredményezhet ez a többi közép-európai országnak és a nyugat-európai országoknak Ferenc pápa útja?

− Érdekes egybeesésnek tartom, hogy az apostoli látogatásra olyan időszakban kerül sor, amikor Magyarország és a nyugati országok közötti eltávolodás egyre hangsúlyosabb. Róma püspöke több alkalommal fogalmazott meg nyílt kritikát a nyugati országok fegyverszállító politikájáról, de állást foglalt a migráció kezelésével kapcsolatban is. 

Ha a szentatya ez alkalommal is a béketörekvésekről szól és nyilvánosan megdicséri a magyarok menekültek iránti befogadó szeretetét, az egyértelmű kritikának minősül mindazokkal szemben, akik mindeddig támadni próbálták Magyarország álláspontját.

− Magyarország a békét sürgeti és igyekszik kimaradni minden olyan intézkedésből, ami a háború további eszkalációjához és elhúzódásához vezethet. A katolikus egyház vezetője is ezen az állásponton van. Elképzelhető, hogy Ferenc pápa tudatosan választotta Magyarországot, hogy még erőteljesebben hangoztassa a béke üzenetét?

− Egészen biztos, hogy nem véletlen, hogy ma reggel újra Budapest repülőterén ér földet a pápai gép, két évvel a szentatya korábbi látogatását követően. A jelenlegi igen súlyos történelmi pillanatban a békekötésre irányuló törekvések mindennél fontosabbak a pápa számára. 

Azt hiszem, a pápai út azt a megerősítést és üzenetet hordozza, hogy nem lehet delegitimálni azokat az országokat, amelyek a konfliktus diplomáciai rendezése, a béketárgyalások mellett teszik le a voksukat.

Mindenképpen emlékezetünkben kell tartanunk, hogy a konfliktusban van egy támadó és egy megszállt fél. Ferenc pápa ezzel tökéletesen tisztában van, több alkalommal elítélte Ukrajna orosz megszállását, mindez azonban nem tántorítja el, hogy minden erőfeszítését a háború lezárására, a béke megteremtésére irányítsa.

Borítókép: Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére érkezett a magyar fővárosba 2021-ben (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.