Fizetett szabadságra küldték a Biden-adminisztráció lopással vádolt politikusát

Az Energiaügyi Minisztérium egyik, magát nem binárisnak valló vezetőjéről kiderült, hogy miután vádat emelt ellene a rendőrség, még hónapokig a minisztériumban dolgozhatott.

Gábor Márton
2023. 04. 19. 20:35
BIDEN, Joe
Washington, 2023. március 13. Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok bankrendszerérõl beszél a washingtoni Fehér Házban 2023. március 13-án, miután néhány nappal korábban csõdbe ment a Silicon Valley Bank (SVB). MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis Fotó: Chris Kleponis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magát nem binárisnak valló férfit, Sam Brintont mindössze fizetett szabadságra küldte Joe Biden amerikai elnök, miközben a rendőrség vádat emelt ellene, több ízben, reptereken elkövetett lopások miatt. 

Az Energiaügyi Minisztérium (DOE) korábbi vezető tisztviselőjét kétszer is megvádolták repülőtéri poggyászok ellopásával. A biológiai férfit szeptember 16-án a Minneapolis-St. Paul repülőtéren kapták el, ellopta egy utas összesen 2325 dollár értékű poggyászát.

Sajtóinformációk szerint pedig nemrég kiderült, hogy Brinton még több mint egy hónapig kapta rendes fizetését a vádemelés után. A becslések szerint a minisztérium vezető tisztviselőjének a fizetése nagyjából 178 ezer dollár, azaz több mint 61 millió forint volt. 

„Ezúton értesítem, hogy önt azonnali hatállyal fizetett igazgatási szabadságra helyezem”, írta Kathryn Huff helyettes államtitkár a tavaly október 28-án kelt levélben. Huff azt is közölte, hogy Brinton többé nem léphet be a kormányhivatalokba, a tisztviselő kormányzati jelvényét, e-mailjét, mobiltelefonját és utazási kártyáját pedig deaktiválják. A levél alján Brinton aláírta, hogy tudomásul vette az értesítést.

A Biden-kormányzat korábban nem volt hajlandó közölni, hogy Brinton továbbra is kap-e kormányzati fizetést.

A férfi egyébként az Energiaügyi Minisztérium nukleáris hulladékokkal kapcsolatos politikájának végrehajtását felügyelte, de tavaly távozott az ügynökségtől. A szervezet december 12-én jelentette be, hogy Brinton már nem dolgozik náluk, azonban a tisztségviselő távozásának okáról nem kívántak nyilatkozni.  

Ezen a héten Brinton beleegyezett, hogy a szeptemberi repülőtéri poggyászlopási ügyből eredő bírósági végzés alapján mentális egészségügyi vizsgálatnak vessék alá.

A felnőttkori elterelési program részeként Brintonnak el kell végeznie egy mentális egészségügyi értékelést, bocsánatkérő levelet kell írnia az áldozatnak, vissza kell szolgáltatnia az ellopott vagyontárgyakat, és három nap közmunkát kell teljesítenie.

A múlt héten Brinton megúszta a börtönbüntetést egy hasonló, tavaly júliusi, Las Vegas-i repülőtéren elkövetett lopás miatt. A bíró arra kötelezte a volt tisztviselőt, hogy fizessen 3670,74 dollárt a sértettnek, valamint 500 dollár további díjat, beleértve a büntetőjogi bírságot is.

A rendőrség azzal vádolta meg Brintont, hogy 2022. július 6-án a Las Vegas-i Harry Reid nemzetközi repülőtéren ellopott egy bőröndöt, amelynek becsült összértéke 3670 dollár volt. A táskában 1700 dollár értékű ékszerek, 850 dollár értékű ruházat és 500 dollár értékű smink volt.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Forrás:MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.