Kiderült: az orosz elnöki szóvivő fia is zsoldosként szolgált a háborúban

Nyikolaj Peszkov közel hat hónapig szolgált a Wagner zsoldoscsoportnál Ukrajnában.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 04. 24. 9:53
null
A member of the Russian paramilitary group Wagner and former criminal prisoner sits in the interrogation room after being captured by Ukrainian soldiers near Bakhmut, Donetsk region, on March 12, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Sergey SHESTAK / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő harminchárom éves fia azt állítja, hogy közel hat hónapig szolgált a Wagner zsoldoscsoportnál Ukrajnában – közölte a BBC.

Nyikolaj Peszkov azt mondta: Kkötelességem volt. Nem tudtam félreülni és nézni, ahogy a barátaim és mások odamennek.”

A Wagnert Oroszországban katonai magáncégként tartották számon, amely most nemzetközileg is ismertté vált az Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús bűnök és más visszaélések miatt.

A BBC nem tudta ellenőrizni az orosz elnöki szóvivő fiának állítását arról, hogy a Wagnernél szolgált, amelynek csapatai hónapok óta heves harcokat folytatnak Bahmutban. Ritkán fordul ugyanis elő, hogy az orosz elit egy tagja úgy dönt, csatlakozik a csoporthoz, inkább az volt jellemző sokakra, hogy külföldre mentek, hogy elkerüljék a sorkatonai behívót.

Nyikolaj Peszkovot Nyikolaj Choles néven is ismerik, folyékonyan beszél angolul, mivel fiatalként több évet töltött Londonban. Az orosz állami RT televízió tudósítójaként dolgozott. Édesapjával együtt mindketten amerikai szankciók hatálya alatt állnak.

A Komszomolszkaja Pravda című Kreml-barát napilapnak adott interjújában Nyikolaj azt mondta, a saját döntése volt, hogy csatlakozik a Wagnerhez, de nem tudta, hogyan kell ezt megtenni, ezért fordult az apjához, aki segített neki az ügyben. Elmondása szerint hamis személyazonosságot használt, hogy Wagner-társai ne tudjanak Kreml-kapcsolatairól. Az interjúban nem fedte fel az álnevét, mert – mint mondta – lehet, hogy újra szüksége lesz rá a jövőben.

Nyikolaj Peszkov állítása összecseng a nagyszabású új katonai toborzási akcióval, amelyben orosz állami hirdetések arra buzdítják a férfiakat, hogy tegyék meg hazafias kötelességüket az ukrajnai háborúban. Tavaly szeptemberben több tízezer férfi menekült el Oroszországból, hogy elkerülje a besorozást, miután Vlagyimir Putyin elnök részleges mozgósítást hirdetett. Nyikolaj Peszkov nem árulta el, hogy pontosan hol szolgáltak az Oroszország által különleges katonai műveletnek nevezett ukrajnai akcióban. Az orosz médiának adott kommentárjában Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök azonban több részletet közölt. Elmondása szerint miután hamis dokumentumokkal csatlakozott a csoporthoz, Nyikolaj háromhetes kiképzésen vett részt. „Ezt követően, amikor Luhanszkba indult, szükség volt az egyesített tüzérségi zászlóalj bővítésére, és őt egy Uragan többszörös rakétavető legénységhez küldték” – mondta a Wagner-főnök, hozzátéve, hogy bátorságot és hősiességet tanúsított, akárcsak a többiek.

Prigozsin szerint Dmitrij Peszkov kérte meg őt, hogy vegye fel Nyikolajt egyszerű tüzérnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Szergej Sesztak)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.