Kiderült, mennyire bíznak az oroszul beszélő bajtársakban az ukránok

Lehet-e ukrán hazafi egy oroszul beszélő katona? Erre a kérdésre kereste a választ az Active Group közvélemény-kutatása.

Magyar Nemzet
Forrás: Hvilja, Active Group, Kárpáthír2023. 04. 23. 8:53
null
Szoledar, 2023. január 9. Ukrán katonák elsõsegélyben részesítik sebesült bajtársukat egy óvóhelyen a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Szoledarban, ahol heves összecsapások zajlanak az ukrán és az orosz erõk között 2023. január 8-án. MTI/AP/Roman Chop Fotó: Roman Chop
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán hadseregben szolgáló és az ország védelmében már 2014 óta harcoló katonák között nagyon sokan orosz nyelven beszélnek. Emiatt merült fel a kérdés, hogy mennyire tekintik megbízható hazafinak ezeket az ukránul alig vagy egyáltalán nem tudó bajtársakat – ismerteti a Hvilja az Active Group felmérésének eredményét, amely hatszáz online önkitöltős kérdőív kielemzésével készült.

Az Ukrajna 18 év feletti állampolgárainak körében végzett kutatás szerint a megkérdezettek 

83 százaléka megbízható hazafinak tartja ezeket az embereket még akkor is, ha az orosz az anyanyelvük.

A válaszadók 58,5 százaléka szerint a katonaság tagjai feltétlenül ukrán hazafiak, függetlenül az anyanyelvtől.

A kérdőíveket kitöltők mindössze alig nyolc százaléka vélekedett úgy, hogy az orosz ajkú ukrán katonák hazafiságában nem szabad megbízni – olvasható a Kárpáthír cikkében.

Az Active Group április közepén végzett felmérésében arra az általános kérdésre is kereste a választ, hogy a hazaszeretet mennyire függ össze a nyelvhasználattal. A nyilatkozó ukránok 25,5 százaléka volt azon a véleményen, hogy a nyelv minden esetben a hazaszeretet megkérdőjelezhetetlen megnyilvánulása, 28 százalékuk szerint viszont csak bizonyos esetekben függnek össze. A legnagyobb arányban, 

42,3 százalékban azt a választ adták, hogy a nyelvhasználat és a hazaszeretet egyáltalán nem függ össze. 

Bizonytalan 4,2 százalék volt ebben a kérdésben.

Borítókép: Ukrán katonák egy óvóhelyen (Fotó: MTI/AP/Roman Chop)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.