Monumentális tabukat dönt le a sorozat, ami úgy készült, hogy Tik-Tokon figyelt meg fiatalokat a rendező

Az új televíziós dráma a harmincéves konfliktusból kilábaló városban játszódik olyan tinédzserekkel, akik még soha nem játszottak.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 04. 27. 13:19
null
Muslim worshippers pray on the first day of Eid al-Fitr, which marks the end of the holy fasting month of Ramadan, at the Sheikh Ali Jimale mosque in Mogadishu on April 21, 2023. (Photo by Hassan Ali ELMI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahmed Farah neve olyan filmek által került be a köztudatba, mint az Ayaanle (2022), az Arday és a Somalia Justice (2013).

Az Arday vagyis „Diák” című filmnek, amelyet Szomália fővárosában, Mogadishuban forgattak, csütörtökön indul az ország Bile TV-csatornáján – közölte a BBC.

A film az ország néhány legvitatottabb kérdését dolgozza fel, köztük a pornográfiát, a nemi erőszakot, a kábítószereket és a lánybandákat – ezek mind tabutémák Szomáliában.

Minden egyes 25 perces epizód középpontjában egy csoport középiskolás diák áll, és az, hogy miként kezelik a kihívásokkal teli világot, amelyben felnőnek.

Farah azután kapott ihletet a forgatókönyv megírására, hogy a TikTok-on figyelte a szomáliai fiatalokat.

„Ezek azok a dolgok, amikről beszélnek” – mondta. „Ez az ő valóságuk, és én hangot akartam adni nekik.”

A fiatalokat nem látják Szomáliában. A lakosság hetvenöt százaléka 30 év alatti, de láthatatlanok” – mondja a rendező. „A mi hírességeink a politikusok. Ők monopolizálnak mindent.

Az Arday egyik sztárja, a 21 éves Shukri Abdikadir a semmiből került a rivaldafénybe. Pincérnőként dolgozott Mogadishuban, mielőtt megkapta a színészi munkát. Nem is jelentkezett a meghallgatásra. 

Barátaimat kísértem el, akik szerepekre jelentkeztek, amikor a rendező kiszúrt engem. Azt mondta, látott bennem valamit, megkért, hogy próbáljam meg, és rám bízta az egyik fő és legvitatottabb szerepet, egy női igazságosztó szerepét.

– mondta a fiatal lány, aki elképesztő népszerűségre tett szert a sorozat révén. 

Példátlan lépést tett Farah, amikor leforgatta a filmet Mogadishuban 16 és 21 év közötti újoncokkal. A 60 fős stábot a forgatás három hónapja alatt fizették, akárcsak azt a 18 fiatal szomáliai fiatalembert, akiket Farah képzett ki stábtagnak.

A sorozat Szomália egykor virágzó filmiparának újjáélesztésének középpontjában áll, amelyet a konfliktus évei tönkretettek – Mogadishu híres mozijait a végtelen lövöldözésben porig rombolták.

A sorozat egyik fő cselekményszála egy lány elkábítása és megerőszakolása, ami egy partyn történik meg. Az esetet a lány néhány osztálytársa filmre veszi, és azzal próbálják megzsarolni a lányt, ha nem fizet, közzéteszik a videót az interneten.

A világ más részeihez hasonlóan Szomáliában is egyre nagyobb problémát jelent a szexuálisan zaklatott nőkről készült videók megosztása.

A férfiak fizetnek a Telegram-csatornákon közzétett, illegálisan szerzett videók megtekintéséért, s az áldozatok élete ezzel tönkremegy. Nem tudnak ezek után már férjhez menni, ami többüknek életre szóló tragédiát jelent, sokakat pedig ez a kábítószer-függőségbe taszít. 

A szüleink és a közösségünk nem szereti, ha beszélünk ezekről a dolgokról

 – mondja Badria Yahya, az Arday másik sztárja.

De mi azért tesszük, hogy ráébresszük őket a valóságra.

A huszonegy éves Yahya mindig is színészkedni akart. „A testvéreimmel színdarabokat találtunk ki” – mondja. „Annyira rabja lettem a bollywoodi filmeknek, hogy már hindiül is beszélek.”

A fiatalok szülei heves ellenállásba kezdtek. Több család megtiltotta a gyermekeinek, hogy bármi közük legyen a szereplőkhöz, miután látták a korai forgatás eredményeit.

Néhányan gyűlölnek azért, mert megcsináltam ezt a sorozatot. Árulónak neveznek, akit a Nyugat fizetett azért, hogy megkérdőjelezzem a kultúránkat.

– mondta a rendező, egyébként pedig az Arday nem csekély költségvetését teljes egészében szomáliaiak finanszírozták.

Míg az idősebb generáció tagjai megdöbbentek a témáktól, néhány mogadishui fiatal szerint fontos, hogy a sorozat kényes témákkal foglalkozzon.

Fotó: illusztráció (Fotó: AFP/Hassan Ali Elmi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.