A NASA szerint a legjobb énekesnő volt Tina Turner, most a legnagyobbak tisztelegnek előtte

Hírességek, sztárok és rajongók tisztelegtek a nyolcvanhárom éves korában elhunyt énekesnő előtt.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 05. 25. 12:27
null
Flowers and a pair of sunglasses are placed on the Hollywood Walk of Fame star of US-Swiss singer Tina Turner, in Hollywood, California, on May 24, 2023. Rock legend Tina Turner, the growling songstress who electrified audiences from the 1960s and went on to release hit records across five decades, has died at the age of 83, a statement announced on May 24, 2023. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hírességek és rajongók tisztelegtek a nyolcvanhárom éves korában elhunyt Tina Turner előtt, akinek olyan slágereket köszönhetünk, mint a The Best és a What’s Love Got to Do With It – írja a BBC

Beyoncé szerint „a szenvedély és az erő megtestesítője” volt, míg Sir Mick Jagger csodálatos barátnak és rendkívül tehetséges előadónak nevezte.

Tina Turnert Mariah Carey és Oprah Winfrey is túlélőként méltatta, aki leküzdötte a családon belüli erőszak rendkívül nehéz éveit. 

Az énekesnő halálát szerdán jelentették be. A halál okát nem közölték, de az elmúlt években számos egészségügyi problémával küzdött a sztár, volt agyvérzése és a vesebetegség is komoly gondot okozott. A rock and roll királynőjeként ismert énekesnő tűzrőlpattant volt a színpadon, és generációjának egyik legfeledhetetlenebb énekesnője. Énekesi karrierjét az 1950-es években kezdte, és az Ike Turner Revue-ban szerzett hírnevet, majd az 1980-as években szólósztárként is feltűnt.

Gloria Gaynor amerikai énekesnő szerint Turner „kikövezte az utat a rockzenében számos színesbőrű és fehér nő számára is”. Úgy fogalmazott: „Nagy méltósággal tette azt, amit nagyon kevesen mertek volna megtenni az ő idejében és a zene ezen műfajában.”

Egy másik kortársa, Diana Ross azt mondta, hogy megdöbbentette és elszomorította Turner halála; míg Dionne Warwick úgy emlékezett rá, mint egy „örök energiagömbre”.

Mick Jagger, aki gyakran dolgozott együtt Tina Turnerrel, azt írta a Twitteren: „Nagyon szomorú vagyok csodálatos barátom, Tina Turner halála miatt.”

Hozzátette: „Ő valóban egy rendkívül tehetséges előadóművész és énekesnő volt. Inspiráló, melegszívű, vicces és nagylelkű volt. Nagyon sokat segített nekem, amikor fiatal voltam, és soha nem fogom elfelejteni őt”.

Sir Elton John igazi legendának nevezte Turnert lemezen és színpadon egyaránt.

Azt mondta: „Elvesztettük a világ egyik legizgalmasabb és legelektrikusabb előadóját… Érinthetetlen volt.”

A walesi sztár, Dame Shirley Bassey felidézte, hogy Turner „tényleg mindent beleadott, és fantasztikus előadó volt”, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA pedig hozzátette: „Egyszerűen a legjobb”. „A zenei legenda Tina Turner a rock ’n’ roll királynőjeként ragyogott a színpadon és milliók szívében. Amint ránk hagyott, örökké a csillagok között fog élni.”

A Tennessee-ben született és egyházban nevelkedett énekesnő az 1960-as években vált híressé. Amikor Ike Turner nem volt hajlandó meghallgatni őt, Tina Turner megvárta a show szünetét, felkapta egy dobos mikrofonját, és elengedte magát. Az est hátralévő részében a zenekarral énekelt, és hamarosan egyenrangúvá vált Ike-kal – később feleségül is ment a társához.

„Amikor Ike meghallott, azt mondta: Istenem!” – mondta 1981-ben a People magazinnak. „Nem tudta elképzelni, hogy milyen hang jön ki ebből a törékeny kis testből.”

A feldolgozások remekül mentek az énekesnek, a Proud Mary-től a Get Backen át a Whole Lotta Love-ig, Turner a sajátjává tette a dalokat, felejthetetlen hangjával és erőteljes női perspektívával adta át ezeket a rock and roll standardeket.

John Fogerty, a Creedence Clearwater Revival egykori frontembere, aki a Proud Maryt írta, tweetelt: „Nagyon szomorúan hallottam Tina Turner halálhírét… Imádtam a Proud Mary-verzióját! Más volt, és fantasztikus. Azért is nagyon boldog voltam, mert az én dalomra esett a választása, és ez volt az áttörést jelentő lemeze”.

A sztár mindenét elvesztette, miután az 1970-es években elvált Ike Turnertől, de szólóelőadóként még nagyobb sikereket ért el, olyan slágerekkel, mint a What’s Love Got To Do With It, a Let’s Stay Together, a The Best Steamy Windows, a Private Dancer és a GoldenEye című James Bond-téma.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Patrick T. Fallon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.