Bulgária egyik legnagyobb migránstragédiája

Hazaszállították a tragédia áldozatait.

Magyar Nemzet
2023. 05. 25. 6:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afganisztán fővárosába, Kabulba vitték annak a 18 afgán illegális bevándorlónak a holttestét, akik egy kamion rakterében lelték a halálukat még februárban. Az élettelen migránsokra Bulgáriában találtak rá. A migránsok az embercsempészet áldozatai lettek, Szófiától nem messze az autópályán parkoló egyik teherautóban vették észre őket a hatóságok. Mindannyian megfulladtak. Sok társukkal együtt ők is az illegális, drága és veszélyes módját választották annak, hogy az Európai Unióba jussanak.

További 34 afgán migráns ugyanazon a teherautón túlélte a megpróbáltatásokat, de kiszáradtak és fagyásos sérüléseket szenvedtek. Törökországból érkeztek Bulgáriába abban a reményben, hogy eljutnak Nyugat-Európába.

A tálib kormány külügyminiszterének szóvivője közölte: hazavitték a szerencsétlenül járt emberek holttestét. A nyomozás során a bolgár hatóságok két embert vettek őrizetbe az esettel kapcsolatban. Szófia az ország legtragikusabb, migránsokkal kapcsolatos esetének minősítette a februári történéseket. 

A bolgár Nemzeti Nyomozó Szolgálat igazgatója elmondta: a migránsokat úgy összeszorították a kamionban, mintha konzervdobozban lettek volna. Boriszlav Szafarov szerint emiatt lassú és fájdalmas halált halhattak az illegális bevándorlók. Ez egy rendkívüli emberi tragédia – fűzte hozzá Szafarov. A holttestek hazaszállítását a kabuli kormány fizette. Zia Ahmad Takal, a külügyminisztérium helyettes szóvivője ugyanakkor megjegyezte, hogy a bolgár jogi eljárások és a „kegyetlen banki korlátozások” miatt kellett ilyen sokat várni, mire haza lehetett vinni a halottakat. 

Ezeket az intézkedéseket a tálibok 2021. augusztusi hatalomátvétele után vetették ki Afganisztánra, miután az amerikai és a NATO-erők kivonultak az országból. Takal elmondta, hogy a holttesteket visszaadták a családoknak, és egyben felszólította az afgánokat, hogy ne kockáztassák az életüket az illegális utak során.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.