Elmenekült a kenyai szektából, hogy megmentse a gyermekeit

Az anya egy nap, mikor lehetőség adódott, fogta a gyerekeket, és távozott.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 05. 19. 12:51
null
Digged holes are seen after exhuming bodies at the mass-grave site in Shakahola, outside the coastal town of Malindi, on April 25, 2023. The death toll in an investigation linked to a Kenyan cult that practised starvation has climbed to 201, as investigators on May 13, 2023 unearthed 22 more bodies from a coastal forest, a government official said. (Photo by Yasuyoshi Chiba / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Salema Masha halkan, visszafogottan beszél, de karcsú testalkatát belső erő élteti, amely megmentette öt gyermeke életét. A BBC írt az anyáról, aki elmenekült Mackenzie lelkész kenyai szektájából, a shakaholai erdőből, hogy megmentse a gyermekeit.

Az anya egy márciusi napon fogta a kicsiket, és kisétált velük a távoli vadonból, ahol egy kenyai evangélista követői éheztették magukat abban a hitben, hogy így gyorsabban találkozhatnak Jézussal.

A kelet-afrikai országban működő keresztény világvége-szektából származó szörnyű történetek közül Salema története kiemelkedik.

Eddig több mint kétszáz holttestet találtak a Kenya déli partjainál fekvő hatalmas Shakahola erdőben lévő tömegsírokból, és naponta újabbakat ásnak ki. A nyolcszáz hektáros területen még mindig találnak fák és bokrok alatt megbújó túlélőket. 

Paul Mackenzie önjelölt lelkipásztor 2003-ban nyitotta meg a Good News International Church-öt.

 Többször felhívta magára a rendőrség figyelmét azzal, hogy 

azt állította: a gyerekeknek nem szabad iskolába járniuk, és hogy az orvosi kezeléseket el kell utasítani.

A templomot 2019-ben bezárta, és meghívta híveit, hogy költözzenek vele Shakaholába, egy olyan helyre, amelyet Új Szentföldnek nevezett. Salema férje azok között volt, akik követték a felhívást.

Miközben elmeséli történetét a BBC riporterének, szoptatja az egyéves Esthert, aki az erdőben született. Legidősebb gyermeke, egy Amani nevű fiú, nyolcéves.

A tömeges öngyilkosság januárban kezdődött. Salema azt mondja, követte az utasításokat, a böjtöt elkezdte, hogy a mennybe jusson.

Mackenzie egy ideje már azt mondta követőinek, hogy a világ vége közeleg. Kezdetben az erdőt ajánlotta fel menedékként a közelgő apokalipszis elől. De egy hátborzongató csavarral ez lett az utolsó esély, hogy a világvége előtt a mennybe jussanak.

Hét nap böjtölés után Salema egy hangot hallott Istentől, amely azt mondta neki, hogy ez nem az ő akarata, és hogy még van dolga a világban, ezért abbahagyta.

A körülötte lévő emberek azonban haldokoltak – egy alkalommal nyolc gyermek temetésén vett részt. A szektában az ilyet egyszerűen csak úgy nevezték, hogy „aludni mennek”. 

A túlélők szerint a Mackenzie által összeállított rend szerint a gyerekeknek kellett volna elsőként távozniuk. Aztán a hajadonok, a nők, a férfiak, végül az egyházi vezetők.

Amikor a gyerek sírt, ételt vagy vizet kért, azt mondták, fogjunk egy botot, és verjük meg, hogy a mennybe mehessen enni

 – magyarázza Salema. 

Ezért elgondolkodtam ezen, és azt mondtam, hogy nem mehetek tovább ezen az úton, nem tudok enni, amíg a gyermekem éhezik. Azt mondtam magamnak, ha én ilyen rosszul érzem magam, amikor böjtölök, akkor mi lesz a gyerekemmel?

A BBC cikkei szerint Mackenzie videóra vett prédikációi nem mutatják, hogy közvetlenül az evés abbahagyására utasítaná az embereket. Salema szerint azonban a heti szombati összejöveteleken kifejezetten ez történt.

Először a lelkész ásott vízkutakat az erdőben, és azt mondta, hogy várjuk Jézust, és mi vártunk. De aztán hirtelen azt mondta, hogy böjtölnünk kell, és a mennybe kell mennünk

– mondja.

Amikor megkérdőjelezték a parancsot, ahogy Salema is tette, azt mondták nekik, hogy ha halogatják a dolgot, a mennyország tele lesz: „A kapu zárva lesz.”

Egy nap, mikor lehetőség adódott, mert Salema férje dolgozni ment, a nő fogta a gyerekeket, és elmenekült. 

A gyerekeim négy napig böjtöltek étel és víz nélkül, és sírtak

 – mondta. Hozzátette: „Amikor láttam, hogy nagyon gyengék, vizet adtam nekik, és azt mondtam magamnak, nem hagyhatom, hogy a gyerekeim meghaljanak.”

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Yasuyoshi Chiba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.