ENSZ-főtitkár: A háborúzó felek elhiszik, hogy győzni tudnak

Az azonnali tűzszünet és béketárgyalások megkezdésének lehetőségét nem látja Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, ezért a nemzetközi szervezet inkább olyan ügyekre koncentrál, mint a május 18-án lejáró fekete-tengeri gabonaegyezmény meghosszabbítása. Guterres fontosnak tartja a kínai békekezdeményezés megszületését is. A főtitkár szerint a háború árnyékában a globális felmelegedésről és a menekültekről sem szabad megfeledkezni.

Magyar Nemzet
Forrás: El Pais, Reuters2023. 05. 09. 22:03
GUTERRES, António
New York, 2023. február 22. António Guterres ENSZ-fõtitkár felszólal az ENSZ Közgyûlésének 11. rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. február 22-én. Oroszország 2022. február 24-én indított háborút Ukrajna ellen. MTI/AP/Mary Altaffer Fotó: Mary Altaffer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sajnálkozva ugyan, de úgy látom, hogy a háború ezen szakaszában a béketárgyalások nem lehetségesek. Mindkét fél meg van győződve ugyanis arról, hogy győzni tud” – fogalmazott António Guterres, ENSZ-főtitkár az El Pais című spanyol napilapban megjelent interjújában. Hozzátette: „jelenleg az azonnali, átfogó tűzszünet és béketárgyalás lehetőségét nem látom.”

Guterres szavait a háború történései támasztották alá, ugyanis ma reggel az orosz erők a Vörös téren tartott II. világháborús emléknap kezdete előtt újabb támadást indítottak Ukrajna ellen – emlékeztetett a Reuters hírügynökség. Az ukrán légvédelem a 25 kilőtt rakétából 23-at megsemmisített, amelyek főként Kijev ellen irányultak – itt olyan nyugati légvédelmi rakétarendszerek őrzik az eget, mint a NASAMS.

Az ENSZ-főtitkár ugyanakkor leszögezte, hogy az orosz invázió ellentétes a nemzetközi joggal és az ENSZ alapokmányával. Hozzátette, hogy

nem látom, hogy Oroszország hajlandó lenne kivonulni az általa megszállt területekről, és úgy gondolom, Ukrajna abban reménykedik, hogy visszaveheti azokat.

 

Az ENSZ a gabonafolyósóra fókuszál

Szerinte az ENSZ éppen ezért a lehetőségeihez mérten párbeszédet próbál folytatni a felekkel, és olyan ügyekre összpontosít, amelyek konkrét problémák megoldásában segíthetnek, mint a május 18-án lejáró fekete-tengeri gabonaegyezmény meghosszabbítása.

„Teljes mértékben részt veszünk a kezdeményezés megmentésében, Rebeca Grynspan (az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának főtitkára – a szerk.) Moszkvában tárgyalt, Martin Griffiths (az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese – a szerk.) pedig Isztambulban” – fogalmazott.

Jelenleg pedig előkészítjük az orosz, ukrán, török és ENSZ-delegáltak találkozóját Isztambulban, és mindent megteszünk, hogy jobban reagáljunk az orosz problémákra

– fejezte ki reményeit.

Hozzátette: „Noha az élelmiszer- és műtrágyaexport nem áll szankciók alatt, azonban vannak még közvetett akadályok, amelyeket megpróbálunk elhárítani, valamint megoldani a Fekete-tengeren felfüggesztett ellenőrzésekkel kapcsolatos problémákat.” Guterres szerint a cél, „a kezdeményezés tartósabb és zökkenőmentesebb kiterjesztésének az elérése”. A kezdeményezés több millió tonna gabona eljutását segíti Ázsiába és Afrikába, noha egy része Európába került.

Az ENSZ szerint egyébként vasárnap és hétfőn egyetlen hajót sem ellenőriztek az ukrán gabona biztonságos fekete-tengeri exportját lehetővé tevő megállapodás keretében – és így azok ki sem hajózhattak. Moszkva a megállapodás felmondását is kilátásba helyezte, ugyanis az elmondása szerint akadályozza saját gabona- és műtrágyaexportját.

 

Nukleáris eszkalációtól nem kell tartani

A taktikai atomfegyverek bevetéséről és a zaporizzsjai atomerőmű kapcsán az ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki, remélve, hogy „mindkét fél kellő óvatosságot tanúsít majd, hogy ne idézzenek elő tragédiát”.

Úgy látom, hogy a nukleáris eszkaláció lehetősége nagyon kicsi. A kínai kezdeményezés pedig nagyon fontos volt, mivel világosan kimondta, hogy a nukleáris eszkaláció elfogadhatatlan. A kínai álláspont megjelenése rendkívül fontos volt

– nyomatékosított Guterres.

Az interjúban az ENSZ-főtitkár a globális felmelegedés megfékezésének fontosságáról is beszélt, megemlítve egy nemrégiben kiadott jelentést, amely szerint „lehetséges, hogy a hőmérséklet nem emelkedik 1,5 fok fölé az évszázad végére, de ehhez drámai változásokra van szükség, különben a kibocsátás tovább emelkedik”. A környezetvédelem ügyében pedig a legnagyobb kibocsátókat, az olajtársaságokat a harc élvonalába hívta, arra kérve őket, hogy fektessenek a zöldenergiába.

A menekültek kapcsán Guterres „megdicsérte” Európát az ukránok befogadása miatt, ám szerinte hasonló bánásmódot érdemeltek volna a szíriai emberek is.

A kettős mérce és a frusztráció miatt pedig ezekben az országokban épp ezért nincs olyan nagy támogatása Ukrajnának

– fogalmazott.

Borítókép: António Guterres ENSZ-főtitkár felszólal az ENSZ Közgyűlésének 11. rendkívüli ülésén, a világszervezet New York-i székházában 2023. február 22-én (Forrás: MTI/AP/Mary Altaffer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.