Ezek a milliárdosok álltak be Joe Biden mögé

Egyre többen támogatják a demokrata elnök újraválasztási kampányát.

Magyar Nemzet
2023. 05. 02. 18:23
BIDEN, Joe
Ballina, 2023. április 15. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Ballina városában álló St. Muredach-székesegyház elõtt írországi látogatásának utolsó napján, 2023. április 14-én. MTI/EPA/Tolga Akmen Fotó: Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Joe Biden a múlt héten bejelentette, hogy újraindul az Egyesült Államok elnöki posztjáért, baloldali milliárdosok sora állt be a nyolcvanéves politikus mögé. 

A LinkedIn üzleti közösségi hálózat társalapítója, Reid Hoffman, aki kétmilliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, állítólag felajánlotta, hogy adománygyűjtő esteket rendez Biden számára. Alig néhány hete Hoffman a Fehér Házba látogatott, valószínűleg azért, hogy Bidennel és csapatával találkozzon − számolt be a Breitbart amerikai hírportál. Szintén Joe Bident támogatja a DreamWorks filmstúdió társalapítója, Haim Saban és Jeffrey Katzenberg, a Signum Global Advisors alapítója.

Biden támogatói köréhez csatlakozott Donald Sussman milliárdos is, aki a CNBC amerikai hírcsatornának nyilatkozva a demokrata politikust Franklin D. Roosevelt korábbi elnökhöz hasonlította a Build Back Better névre keresztelt, többek közt infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazó programjának eredményei miatt.

Nagyon örülök, hogy egyedülálló vezetői tevékenysége folytatódni fog

− mondta Sussman.

Soros György fián keresztül valószínűleg szintén támogatni fogja Joe Biden kampányát. Egy nemrégiben megjelent jelentés szerint Alexander Soros 2021 eleje óta − azaz Biden hivatalba lépését követően − mintegy 14 alkalommal látogatott el a Fehér Házba.

A demokraták ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Biden újraindulásának bejelentése óta nem gyűjtött elegendő pénzt az adományozóktól, ami alátámaszthatja azt a véleményt, hogy indulása nem érdekli a választókat. A kampánystábhoz közel álló források szerint a lassú gyűjtés abból adódik, hogy nem sikerül elérni azokat a főbb donorokat, akik jelentős hozzájárulásokkal megkönnyítenék a Demokrata Párt helyzetét. 

A 2020-as választásokon Biden legnagyobb adományozói közül több mint harmincnak volt Wall Street-i kötődése, a CNN akkori elemzése szerint Biden kampányát szinte az összes nagy bank támogatta a Wall Streetről. 

A Biden legfőbb riválisának számító Donald Trumpnak a legutóbbi nyilvánosságra hozott adatok szerint eddig 34 millió dollárt sikerült összegyűjtenie a támogatóitól, ennek jelentős részét azután, hogy márciusban vádat emeltek ellene.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Ballina városában (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.