Három napig ünneplik a britek III. Károly megkoronázását + videó

A londoni Westminster-apátságban megkoronázzák szombaton III. Károly brit királyt és feleségét, Kamillát. Az ünnepségre az egész világról érkeznek vendégek, hazánkat Novák Katalin köztársasági elnök képviseli, aki péntek délután érkezett meg Londonba.

Magyar Nemzet
2023. 05. 06. 6:03
Britain's King Charles III (L) and Britain's Camilla, Queen Consort (R) attend a ceremony to present the new standards and colours to the Royal Navy, the Life Guards of the Household Cavalry Mounted Regiment, The King’s Company of the Grenadier Guards and The King’s Colour Squadron of the Royal Air Force at Buckingham Palace, in London, on April 27, 2023. (Photo by Yui Mok / POOL / AFP) Fotó: YUI MOK Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 74 éves III. Károly király már akkor a monarchia uralkodójává vált, amikor édesanyja, II. Erzsébet tavaly szeptemberben elhunyt, ám koronázására most, egy nagyszabású ceremónián kerül sor a Westminster-apátságban, londoni idő szerint szombaton délelőtt 11 órakor.

A király és felesége, Kamilla királyné a Buckingham-palotából díszőrséggel kísérve hintón érkezik a koronázásra, amelyet istentisztelet keretében a Westminster-apátságban tartanak meg. 

A palota közlése szerint 

a ceremónia „több mint ezer éve megtartotta hasonló szerkezetét, és az idei koronázás várhatóan ugyanazokat az alapvető elemeket tartalmazza majd, miközben felismeri korunk szellemét”. 

Az elmúlt kilencszáz évben a szertartásra mindig a londoni Westminster-apátságban került sor, és 1066 óta szinte mindig a canterburyi érsek vezeti.

III. Károlynak azonban több kérése is volt, amivel a hagyomány mellett a jelenre és a jövőre kíván koncentrálni. Az ő kérése volt, hogy a koronázási istentiszteleten vegyenek részt a különböző vallások és társadalmi csoportok, valamint jótékonysági szervezetek és az önkéntes szektor képviselői, hogy az tükrözze a modern Nagy-Britannia etnikai sokszínűségét. Károly az első uralkodó, aki hangosan imádkozik koronázási szertartásán, áldást kérve mindenkire vallási meggyőződésétől függetlenül. 

Az ünnepségen hazánkat Novák Katalin köztársasági elnök képviseli, aki több ajándékkal is készül a királyi párnak, köztük Marton László, a XX. századi magyar szobrászat egyik legjelentősebb alkotójának lovas kisplasztikájával. Novák Katalin közösségi oldalán beszámolt arról, hogy a király szenvedélyesen szereti a lovakat, Marton László pedig az akkor még trónörökös Károly személyes jó barátja volt, ezért esett erre az ajándékra a köztársasági elnök választása.    

A magyar köztársasági elnök egy másik ajándékot is bemutatott Facebook-oldalán: a királyi pár hivatalos monogramjaival ellátott túrabakancsokat. Novák Katalin bejegyzése szerint a királyi pár nagyon szereti a természetet, nagyon szeretnek túrázni. 

Kéktúrázóként tudom, hogy a jó bakancs elengedhetetlen a túrázáshoz, ezért ajándékozok a királyi párnak Magyarországon gyártott túrabakancsot, ami attól különleges, hogy bele vannak gravírozva Károly király és Kamilla királyné monogramjai

– fogalmazott. 

A koronázási szertartás után a királyi pár visszatér a Buckingham-palotába, ahonnan köszöntik az összegyűlteket, majd háromnapos ünnepségsorozat veszi kezdetét. Vasárnap nagyszabású ebéd és sztárparádés koncert várja az uralkodót és a meghívottakat, este pedig utcabált tartanak. 

A rendezvényeket szerte az Egyesült Királyságban, több mint ötvenhét helyszínen óriáskivetítőkön is közvetítik. Hétfőre munkaszüneti napot hirdettek, a királyi pár pedig arra kérte a briteket, hogy aznap vállaljanak önkéntes munkát. 

A koronázásra hatalmas rendőri akcióval készülnek Londonban. A történelmi eseményen köztársaságpárti, monarchiaellenes megmozdulások is várhatók, a londoni rendőrség főfelügyelője pedig azt is hozzátette, hogy bár minden lehetséges forgatókönyvet átvizsgáltak, számos helyről érkezhet fenyegetés; többek között terroristák vagy anarchisták zavarhatják meg a május 6-i koronázást. Kedd este ráadásul merényletet próbáltak elkövetni III. Károly ellen: letartóztattak egy férfit, aki sörétespuska-töltényeket dobált a Buckingham-palota udvarára és kés is volt nála. Bár elszigetelt esetként értékelték a támadást, és úgy ítélték meg, a férfi mentális gondokkal küzd, komoly aggodalmat keltett, hogy mindez III. Károly király koronázása előtt pár nappal történt.

 

Borítókép: III. Károly király és felesége, Kamilla (Fotó: AFP/Yui Mok)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.