Iráni célpontokat támad Izrael

Az izraeli hadsereg nagyban fokozta az iráni célpontok elleni csapásokat Szíria területén − közölte hétfőn Joáv Galant izraeli védelmi miniszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 23. 6:27
Szaida al-Golan, 2018. július 25. Légicsapás füstje száll fel a délnyugat-szíriai el-Kuneitra tartománybeli Szaida al-Golan településnél, az Izrael által az 1967-es háborúban megszállt, szomszédos Golán-fennsíkról fényképezve 2018. július 24-én. Izrael lelõtt egy szíriai vadászgépet a Golán-fennsík felett, miután az két kilométer mélyen berepült Izrael területére. Az izraeli légierõ két Patriot gyártmányú amerikai rakétával lõtte le a Szuhoj gyártmá Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető egy biztonsági konferencián azt mondta, hogy hivatalba lépése óta az izraeli csapások száma az irániak ellen Szíriában kétszeresére emelkedett.

„A művelet részeként módszeresen mérünk csapásokat az iráni hírszerzési képességekre Szíriában. Ezek a támadások jelentősen hátráltatják a Forradalmi Gárdát abban, hogy megvesse a lábát néhány kilométerre az izraeli határtól” − ismertette a védelmi tárcavezető.

Galant mindemellett azzal is vádolta az Iszlám Köztársaságot, hogy civil hajókat alakít át fegyverek − drónok, illetve rakéták, hírszerzési tevékenység folytatására képes berendezések − hordozására képes hadihajókká, amelyeket aztán az ország határaitól távol állomásoztatna.

Irán célja, hogy kiterjessze befolyását az Indiai-óceán, a Vörös-tenger, sőt a Földközi-tenger partjai mentén − jelentette ki a miniszter. – Ez egy módszeres terv, amelynek célja a kereskedelmi és a − polgári, valamint katonai − repülési útvonalak veszélyeztetése állandó fenyegetést okozva a tengeren

− tette hozzá.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők és a libanoni Hezbollah állásaira. Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

Borítókép: Légicsapás füstje száll fel a délnyugat-szíriai el-Kuneitra tartománybeli Szaida al-Golan településnél 2018. július 24-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.