Merényletet tervezhettek az ukrán erők krími vezetők ellen

Krími orosz vezetők elleni merényletek meghiúsításáról ír az orosz állami média. A TASZSZ, illetve a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségek szerint az ukrán katonai hírszerzés emberei egy sor nagy horderejű szabotázs- és terrortámadásra készültek a Krím félszigeten. A híradások szerint az akciókat az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Roman Masovec tervelte ki.

Magyar Nemzet
2023. 05. 03. 12:43
Szergej Akszjonov orosz politikus, a 2014-es annexió eredményeként létrejött Krími Köztársaság vezetője 2019-ben. (Fotó: Wikimedia Commons / rk.gov.ru)
Szergej Akszjonov orosz politikus, a 2014-es annexió eredményeként létrejött Krími Köztársaság vezetője 2019-ben. (Fotó: Wikimedia Commons / rk.gov.ru)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz FSZB-nek sikerült letörnie az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának ügynökeiből álló hálózat tevékenységét, amely egy sor nagy horderejű szabotázs- és terrortámadást tervezett a Krími Köztársaságban

– közölte a titkosszolgálat sajtóközpontja egy nyilatkozatban, melyet a TASZSZ szemlézett. Az FSZB szerint a támadásokat konkrétan Szergej Akszjonov krími oroszbarát vezető, Vlagyimir Konsztantyinov, a krími orosz államtanács elnöke és Janina Pavlenko, Jalta polgármestere ellen tervezték. Emellett a támadások a Krím félszigeten található közlekedési infrastruktúra létesítményeit is célba akarták venni.

Az FSZB nyilatkozata szerint megállapították, hogy a terrortámadások közvetlen szervezője és a magas rangú tisztviselők elleni merényletek előkészületeinek koordinátora Roman Masovec, Kirill Budanov, az ukrán védelmi minisztérium alá tartozó fő hírszerzési igazgatóság vezetőjének közeli kapcsolata, valamint az említett igazgatóság aktív tartalékos tisztje volt, aki 2020 óta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának helyettes vezetője.

Az intézkedések eredményeként őrizetbe vették az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési igazgatóságának dolgozó csoport tagjait, akik a Krímben tevékenykedtek. A vádak szerint terrorista merényletek végrehajtását tervezték, különleges technikai eszközökkel megfigyeléseket végeztek tisztviselők ellen és lőfegyvereket szereztek be. Őrizetbe vettek egy ukrán–bolgár állampolgárságú személyt is, aki romboló hatású anyagok Oroszországba történő szállításával foglalkozott, közölte az FSZB sajtószolgálata.

Az őrizetbe vettek otthonában tartott házkutatások során öt használatra kész, házi készítésű robbanószerkezetet fedeztek fel, valamint Nagy-Britanniában gyártott, összesen mintegy hat kilogramm tömegű plasztik robbanóanyagot, katonai minőségű elektronikus detonátorokat, a robbanószerkezetek aktiválására szolgáló rádióvezérelt eszközöket, megfigyelésre szolgáló nyomkövetőket, valamint kapcsolattartáshoz használt kommunikációs eszközöket, közölte az FSZB.

A RIA Novosztyi szerint a lefoglalt robbanóanyagok ugyanolyan típusúak, mint amilyenekkel felrobbantották a stratégiai fontosságú krími vasúti hidat még múlt év októberében. Megkezdődtek a büntetőeljárások, a gyanúsítottak vallomást tettek, a nyomozás folyamatban van. Az összes gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.