Ötödik generációs vadászgépet fejlesztett Törökország

A KAAN elnevezésű gépeiknek olyan technikájuk van, amely a világon csak öt országnak van.

Magyar Nemzet
2023. 05. 02. 9:17
Recep Tayyip Erdogan török elnök az Isztambulban megrendezett Teknofest katonai bemutatón 2023. április 29-én. (Fotó: Twitter/Recep Tayyip Erdogan)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősíti haderejét Törökország. Ennek részeként bemutatták az ország legújabb harci repülőgépeit. A TF-X néven ismert nemzeti repülőiket, ezentúl KAAN-nak hívják majd – jelentette be Recep Tayyip Erdogan. A török államfő szerint ez a fejlesztés hozzájárul az állam katonai erejének növeléséhez. A gépek tervezése 2016-ban kezdődött, és idén márciusban fejeződött be a fejlesztésük.

Törökország most már mindenhol jelen van, így a szárazföldön, a tengeren, a tenger alatt, a levegőben és az űrben is

– fogalmazott az államfő a Török Repülőgépipar (TAI) által szervezett A jövő évszázada elnevezésű rendezvényen Ankarában. 

A fővárosban mutatták be a legújabb gépeiket, amelyek között ott voltak a KAAN repülők is a kiképzőgépek, a drónok és a helikopterek mellett. Ezeket a KAAN gépeket a TAI fejlesztette, méghozzá azzal a céllal, hogy lecseréljék a török katonaság mára már elöregedő F–16-os flottáját. Az újonnan létrehozott repülők, olyan felszereltségűek és olyan technikájuk van, amely a világon mindössze öt országnak van – tette hozzá az elnök.

A 21 méteres gép 1,8 Mach végsebességet érhet el. Ez szabványos tengerszinti feletti magasság esetén mintegy 2200 kilométer per órás sebességet jelent. A KAAN-nak emellett még számos előnye van, ilyen például egyebek mellett a magas szintű helyzetfelismerés, a pilóta optimalizált munkaterhelése, a harc közbeni sérülések észlelése, az alacsony megfigyelhetőség vagy a precíziós csapás. Ezek a gépek az új generációs fegyvereikkel tudnak levegő-levegő harcban részt venni, és szuperszonikus sebességgel precíziós csapásokat is végre tudnak hajtani.

Erdogan a bemutatón kiemelte, olyan eredményt értek el, amely méltán lehet szimbóluma az ország jövőjének. A török vezető a rendezvényen Mustafa Kemal Atatürköt, a Török Köztársaság megalapítóját és első elnökét is idézte, s azt mondta a jövő az égen van. Ezt a napot pedig történelminek értékelte Törökország szempontjából.

A fejlesztések azonban nem fejeződnek be, a következő napokban már felszállnak az új ANKA–3 elnevezésű drónjaik is. „Ahogy Törökország megerősödik, látni fogjuk, hogy a béke, az igazságosság és az egyenlőség gyökeret ver a régiónkban és a világba” – zárta szavait Erdogan.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök az Isztambulban megrendezett Teknofest katonai bemutatón 2023. április 29-én (Fotó: Twitter/Recep Tayyip Erdogan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.