Rekordösszegű büntetést kell fizetnie Zuckerbergéknek

Jogellenesen továbbították az európai felhasználók személyes adatait Amerikába.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 05. 22. 14:05
Facebook Covers Sign At Menlo Park Headquarters
US-FACEBOOK-COVERS-SIGN-AT-MENLO-PARK-HEADQUARTERS Fotó: JUSTIN SULLIVAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordösszegű, 1,2 milliárd eurós büntetést szabott ki a Facebook közösségi oldalt üzemeltető amerikai Meta vállalatra az ír adatvédelmi hatóság (DPA) − derült ki a Politico cikkéből. Az indoklás szerint az amerikai óriásvállalat nem tartotta be az EU adatvédelmi szabályait, és jogellenesen továbbította az Egyesült Államokba az európai Facebook-felhasználók személyes adatait. 

Azzal ugyanis, hogy a Meta egy szabványos szerződéses záradékként ismert jogi eszközt használt az adatok Egyesült Államokba történő továbbítására, nem kezelte az európai felhasználóinak alapvető jogait és szabadságait fenyegető kockázatokat.

Ez a valaha volt legnagyobb összegű pénzbírság, amelyet az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) adatvédelmi törvénye alapján szabtak ki, ezen túl a Facebook üzemeltetőjének öt hónap áll rendelkezésére, hogy felfüggessze a személyes adatok Egyesült Államokba történő továbbítását, és hat hónapja van arra, hogy eleget tegyen az általános adatvédelmi rendeletben foglaltaknak.

A döntést helytelennek és indokolatlannak találta Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke és Jennifer Newstead jogi igazgató. Szerintük veszélyes precedenst teremthet számtalan más, az EU és az Egyesült Államok között adatátvitelt végző vállalatra nézve. A Meta két vezetője közölte, hogy a cég fellebbez a döntés ellen.

Borítókép: Szemétszedő a Facebookot üzemeltető Meta vállalat plakátja előtt (Fotó: AFP/Getty Images/Justin Sullivan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.