A drogkartelleket segítik az átalakítások az amerikai határokon

A menedékkérelmek adminisztrációja a drogok felkutatásától vonja el az erőforrásokat.

Magyar Nemzet
Forrás: Breitbart2023. 06. 19. 8:43
TRUMP, Donald
El Paso, 2023. május 12. Az Egyesült Államokba igyekvõ bevándorlók várakoznak a mexikói oldalon, a texasi El Paso határátkelõjénél 2023. május 11-én. Az Egyesült Államokban május 11. végén érvényét vesztette az illegális bevándorlók kitoloncolásáról szóló 42-es jogszabály (Title 42). A Trump-adminisztráció idején alkotott jogszabály lehetõvé tette az illegális migránsok kiutasítását az Egyesült Államokból járványügyi indokokkal. Az amerikai határvédelem szerint az elmúlt három napban több mint 30 ezer illegális határátlépõt tartóztattak fel a hatóságok a mexikói határszakaszon. MTI/AP/Andres Leighton Fotó: Andres Leighton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy átalakítások zajlanak az amerikai határokon: a határőröket ugyanis adminisztrációs feladatok ellátására csoportosítják át, kivonva őket a kábítószerek felkutatásából – számolt be a Breitbart amerikai híroldal névtelenül nyilatkozó határőrökre hivatkozva. Naponta ugyanis több száz órát töltenek azzal, hogy a migránsok kérelmeit feldolgozzák, és lebonyolítsák az országba való belépésükhöz szükséges meghallgatásokat.

Múlt hónapban az amerikai határőrség bejelentette, hogy napi ezerre emeli a menedékjogot kérő migránsok napi meghallgatásainak számát, és egy algoritmus segítségével rangsorolják a kérelmezőket a várakozásuk hossza szerint. Noha a határőrség abban bízik, sikerül kifogni a szelet az embercsempészek vitorlájából, a névtelenül nyilatkozó határőrök szerint a valóságban a hatás épp az ellenkezője.

Akárhogy is nézzük, a határ veszélyes hely. A kartellek nemcsak a migránsokból húznak hasznot, hanem a kábítószer-csempészetből élnek és virágoznak

− mutatott rá a Breitbart forrása.

A határőrök főként amiatt aggódnak, hogy a személyzet átirányításával az ellenőrzésekről a menekültügyi meghallgatásokra, szem elől tévesztik a határon keresztül áramló fentanilt, ami katasztrofális károkat okozhat az Egyesült Államokban, beleértve, hogy az adminisztratív teendők növekedése miatt nem tudják majd megfelelően ellenőrizni az országba érkezőket.

Alig néhány héttel ezelőtt rekordmennyiségű fentanilt találtak a hatóságok egy yumai autópálya-ellenőrző ponton. A határőrség ügynökei több mint 85 kilogramm fentanilt foglaltak le, amelyet egy személygépkocsiban elrejtve fedeztek fel. A lefoglalt mennyiség 40 millió ember megöléséhez elegendő kábítószert jelent, az utcai értékét több mint kétmillió dollárra becsülik.

„A kartellek embereket használnak futárként, és meglehetősen kreatívak lettek a kábítószerek elrejtésében a naponta átkelő több ezer járműben” − magyarázta a forrás, hozzátéve, hogy a kábítószerek felkutatása időigényes folyamat, amelynek nem szabadna a menedékkérők miatt hátrányt szenvednie.

Borítókép: Az Egyesült Államokba igyekvő bevándorlók várakoznak a mexikói oldalon, a texasi El Paso határátkelőjénél 2023. május 11-én (Fotó: MTI/AP/Andres Leighton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.